sessies & sprekers
DAGVOORZITTER
Wat te doen, zien, horen en leren op het
Food voor Zorg congres van medTzorg 2023
Kim Coppes is een ervaren dagvoorzitter, nationaal en internationaal. Haar stijl laat zich omschrijven als los en ontwapenend, maar alert en met inhoud. Ze heeft ervaring als dagvoorzitter op o.a. het gebied van gezondheidszorg en voeding, en heeft een achtergrond in theater, communicatie en journalistiek. Ook is Kim initiator en trainer van Leren Modereren: een training tot dagvoorzitter/gespreksleider.
Kim Coppes
Dagvoorzitter
PLENAIRE SESSIES
sessie 1
De relatie tussen
metabole en mentale disfunctie
Zijn de patiënten op het spreekuur steeds vaker bekend met obesitas, leververvetting, diabetes, hypertensie en atherosclerotisch vaatziekten? Dit is geen toeval, want deze aandoeningen nemen toe en worden gekenmerkt door onderliggende metabole disfunctie. Ook psychiatrische ziektebeelden zoals verslaving, depressie, psychose en dementie hebben mogelijk een metabole component. Tijdens deze lezing gaat Yvo Sijpkens in op de pathofysiologie en oorzaken van metabole disfunctie en de relatie met mentale disfunctie. Hij laat zien hoe je metabole disfunctie kunt herkennen en welke leefstijlinterventies nodig zijn om de metabole gezondheid te herstellen.
Yvo Sijpkens (1960) is internist en was voorheen staflid bij de afdeling Nierziekten van het LUMC. Sinds 2008 heeft hij zijn praktijk in het Haaglanden Medisch Centrum, waar hij tevens opleider was en de hypertensie polikliniek heeft opgezet. Hij is hoofdredacteur geweest van het educatieve platform Focus Vasculair. Sinds 2018 stelt hij de leefstijlinterventie centraal in de behandeling van zijn patiënten met chronische aandoeningen. Hij promoot het nieuwe paradigma ‘metabole disfunctie’ via lezingen en publicaties om meer draagvlak te creëren voor leefstijlgeneeskunde. Ook heeft hij het ‘European certificate of lifestyle medicine’ behaald en steunt hij als medisch adviseur de stichting Je Leefstijl Als Medicijn.
Dr. Yvo Sypkens
Internist, Medisch adviseur Stichting Je Leefstijl Als Medicijn
sessie 2
Overgewicht en obesitas:
highlights uit de nieuwe richtlijn
Momenteel heeft de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht en 15% heeft obesitas. In deze lezing komt de effectieve aanpak van obesitas in de spreekkamer aan bod, waarbij de belangrijkste zaken voor de praktijk uit de nieuwe landelijke richtlijn overgewicht en obesitas besproken zal worden.
Zo worden de onderliggende oorzaken besproken die consequenties kunnen hebben voor de keuze van behandeling. Op het gebied van therapie zijn er afgelopen tijd nieuwe behandelvormen bijgekomen, waarvoor praktische handvatten worden aangereikt: onder andere nieuwe soorten leefstijlinterventies, meerdere nieuwe anti-obesitasmedicijnen en de netwerkaanpak.
Liesbeth van Rossum is internist-endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas en stressonderzoek in het Erasmus MC, Rotterdam. Zij is oprichter van het Centrum Gezond Gewicht en het Leefstijlzorgloket in het Erasmus MC. Ze bekleedt diverse bestuurlijke functies waaronder het voorzitterschap van het ‘Partnerschap Overgewicht Nederland’; een koepelorganisatie van 20 gezondheidszorgorganisaties en (para)medische beroepsverenigingen die onder andere de overheid adviseert over obesitasbeleid. Op internationaal gebied is ze Europees leider van het thema ‘Obesity, Diabetes, Nutrition and Metabolism’ van de European Society of Endocrinology. Samen met haar collega Mariëtte Boon schreef ze de prijswinnende internationale bestseller ‘’VET belangrijk’’.
Prof.dr. E.F.C.
(Liesbeth) van Rossum
Internist-endocrinoloog, Erasmus MC en voorzitter van de koepelorganisatie Partnerschap Overgewicht Nederland.
Klik op de buttons voor meer informatie.
Ondervoeding en
voeding bij ziekte
Ana Kordic & Merel Roovers
Poliklinisch en klinisch diëtisten Erasmus MC
oprichters Diëtistenpraktijk AM
Voedsel- en vochtweigering:
de nieuwe richtlijn
Tim Peeters
Huisarts &
Justitieel geneeskundige
In gesprek over leefstijl
Joriet Kanbier-Schneider
Huisarts
Leefstijl Als Medicijn:
De transitie van ziekenzorg naar gezondheidszorg
Wim Tilburgs
Voorzitter Stichting
Je Leefstijl Als Medicijn
Diversiteit, inclusie
en de ramadan
Karim Amghar
Auteur
Ana Kordic en Merel Roovers zijn de oprichters van Diëtistenpraktijk AM. Daarnaast zijn ze werkzaam als poliklinisch en klinisch diëtist in het Erasmus Medisch Centrum. Hun expertise strekt zich uit tot diverse specialismen, waaronder interne geneeskunde, geriatrie, psychiatrie, trauma chirurgie, oncologische chirurgie en erfelijke stofwisselingsziekten.
Ana Kordic & Merel Roovers
Poliklinisch en klinisch diëtisten Erasmus MC
oprichters Diëtistenpraktijk AM
Welke voedingsadviezen geef jij aan jouw zieke patiënt? Ana Kordic & Merel Roovers zullen een interactieve subsessie verzorgen over ondervoeding en voeding bij ziekte. Aan de hand van casuïstiek bieden zij praktische adviezen vanuit hun ervaring in de diëtetiek. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere voeding bij wondgenezing en voeding bij het risico op het ontwikkelen van het refeeding syndroom.
SCHRIJF JE HIER IN!
Tim Peeters is huisarts en justitieel geneeskundige. Naast de dagelijkse huisartspraktijk werkt hij inmiddels ruim 12 jaar bij medTzorg, momenteel als afdelingshoofd van het expertisecentrum. Hij is een gedreven en betrokken huisarts en komt op voor alle patiëntengroepen. Hij weet alles over verslaving en de daarbij behorende problematiek. Het expertisecentrum van medTzorg is continu bezig met het schrijven van richtlijnen voor de medTzorg-artsen over de medTzorg-patiëntenpopulatie. Dit jaar wordt er een nieuwe richtlijn gepubliceerd: ‘Bewust afzien van voedsel en vocht’. Tijdens deze subsessie zal Tim Peeters deze richtlijn in het licht zetten.
Tim Peeters
Huisarts &
Justitieel geneeskundige
Wat is de fysiologie van vasten en wat gebeurt er als patiënten weer gaan eten (refeeding)? Hoe ga je om met een voedselweigeraar in de PI en welke controles moet je doen? En hoe help je iemand te stoppen met eten en drinken in de laatste levensfase? Op deze vragen en meer zal Tim Peeters antwoord geven tijdens de subsessie ‘Voedsel- en vochtweigering: de nieuwe richtlijn’.
SCHRIJF JE HIER IN!
Joriet Kanbier-Schneider is al 13 jaar praktijkhouder. Doordat ze in een antroposofisch gezondheidscentrum werkt, is ze al langer bezig met wat voor impact leefstijl op je gezondheid heeft. In 2022 heeft ze de 2-jarige opleiding tot leefstijlarts afgerond. Sindsdien zet ze zich in Zoetermeer actief in voor de gezondheid en het geluk van de inwoners van deze stad.
Joriet Kanbier-Schneider
Huisarts
Hoe open je het gesprek met je patiënt over leefstijl? En hoe laat je de verantwoordelijkheid hiervoor bij henzelf? Op deze vragen en meer zal Joriet Kanbier-Schneider ingaan tijdens de subsessie ‘In gesprek over leefstijl’. Dit doet ze door een introductie te geven over de positieve gezondheidstool van het ‘Institute Positive Health’ (IPH), het gebruik van het leefstijlroer, en door een aantal gespreksvaardigheden te oefenen.
SCHRIJF JE HIER IN!
Wim Tilburgs is voorzitter van stichting ‘Je Leefstijl Als Medicijn’, de landelijke organisatie van en voor patiënten die hun gezondheid verbeteren met behulp van leefstijlverandering. De Stichting publiceert informatie over leefstijl en gezondheid, neemt deel aan wetenschappelijk onderzoek en is vertegenwoordigd in verschillende adviesorganen op het gebied van leefstijlgeneeskunde. Wim Tilburgs is ook een van de initiatiefnemers van GezondHelmond, een initiatief om de gezondheid van de inwoners van Helmond en omstreken te verbeteren. GezondHelmond is uitgegroeid tot een aansprekend voorbeeld van de geslaagde samenwerking van overheden, zorg- en welzijnsinstellingen en bedrijven bij de zorgpreventie. Daarnaast is hij lid van het kernteam Samen Sterker Leren van Coalitie Leefstijl in de Zorg.
Wim Tilburgs
Voorzitter Stichting
Je Leefstijl Als Medicijn
Hoe leef je met een chronische metabole ziekte? Wim Tilburgs is ervaringsdeskundige. Door zijn leefstijl kreeg hij diabetes type 2 en moest hij insuline spuiten, maar hij kwam erachter dat hij dit ook weer kon omkeren door zijn leefstijl aan te passen. In deze subsessie vertelt Wim Tilburgs over zijn persoonlijke ervaring en over zijn missie om Nederlanders te helpen met het verbeteren van hun leefstijl. Hiertoe laat hij een aantal vernieuwende, inspirerende voorbeelden zien van initiatieven en (landelijke) samenwerkingsverbanden die zich inzetten voor een verbeterde leefstijl voor iedereen.
SCHRIJF JE HIER IN!
Karim Amghar is een Nederlandse schrijver voor o.a. de NRC, auteur van de boeken Van Radicaal Naar Amicaal en HOOR MIJ ZIE MIJ, programmamaker, televisiepresentator, onderwijsprofessional, trainer en docent van Marokkaanse afkomst. Hij presenteerde verschillende documentaire series over o.a. vrijheid, kansenongelijkheid en diversiteit in het onderwijs en ook schreef hij artikelen over deze thema’s. Karim Amghar heeft voor zijn NTR programma Ramadan in Nederland de marathon gelopen tijdens de ramadan dus hij weet uit eigen ervaring wat de Ramadan met je lichaam kan doen.
Karim Amghar
Auteur
Voor moslims is de ramadan de belangrijkste en gezelligste maand van het jaar. In 2024 vindt de ramadan plaats van zondag 10 maart t/m dinsdag 9 april. Vier weken lang onthoudt men zich van eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Naast reiniging van lichaam en ziel, is de ramadan bij uitstek een periode van bezinning, van verbinding en van verzoening en solidariteit met de zwakkeren in de samenleving.
Toch merken veel huisartsen dat het lastig is om het gesprek te voeren met moslims over de impact van de ramadan op je lichaam. Is de ramadan voor iedereen verplicht? Is het voor iedereen wel even gezond? Hoe praat je over de ramadan met patiënten? En hoe zorg je voor een inclusieve aanpak waarbij de zorg voor de patiënt centraal staat? In deze interactieve workshop neemt programmamaker, auteur en docent Karim Amghar jullie mee in zijn eigen ervaring in relatie tot de ramadan. Naast een interactieve lezing is er ruimte voor een dialoog met elkaar en om casussen te bespreken.
SCHRIJF JE HIER IN!