Skip to main content

sessies & sprekers

DAGVOORZITTER

Wat te doen, zien, horen en leren op het
Food voor Zorg congres van medTzorg 2023

Kim Coppes is een ervaren dagvoorzitter, nationaal en internationaal. Haar stijl laat zich omschrijven als los en ontwapenend, maar alert en met inhoud. Ze heeft ervaring als dagvoorzitter op o.a. het gebied van gezondheidszorg en voeding, en heeft een achtergrond in theater, communicatie en journalistiek. Ook is Kim initiator en trainer van Leren Modereren: een training tot dagvoorzitter/gespreksleider.

Kim Coppes

Dagvoorzitter

PLENAIRE SESSIES

sessie 1

De relatie tussen
metabole en mentale disfunctie

Zijn de patiënten op het spreekuur steeds vaker bekend met obesitas, leververvetting, diabetes, hypertensie en atherosclerotisch vaatziekten? Dit is geen toeval, want deze aandoeningen nemen toe en worden gekenmerkt door onderliggende metabole disfunctie. Ook psychiatrische ziektebeelden zoals verslaving, depressie, psychose en dementie hebben mogelijk een metabole component. Tijdens deze lezing gaat Yvo Sijpkens in op de pathofysiologie en oorzaken van metabole disfunctie en de relatie met mentale disfunctie. Hij laat zien hoe je metabole disfunctie kunt herkennen en welke leefstijlinterventies nodig zijn om de metabole gezondheid te herstellen.

Yvo Sijpkens (1960) is internist en was voorheen staflid bij de afdeling Nierziekten van het LUMC. Sinds 2008 heeft hij zijn praktijk in het Haaglanden Medisch Centrum, waar hij tevens opleider was en de hypertensie polikliniek heeft opgezet. Hij is hoofdredacteur geweest van het educatieve platform Focus Vasculair. Sinds 2018 stelt hij de leefstijlinterventie centraal in de behandeling van zijn patiënten met chronische aandoeningen. Hij promoot het nieuwe paradigma ‘metabole disfunctie’ via lezingen en publicaties om meer draagvlak te creëren voor leefstijlgeneeskunde. Ook heeft hij het ‘European certificate of lifestyle medicine’ behaald en steunt hij als medisch adviseur de stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Dr. Yvo Sypkens

Internist, Medisch adviseur Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

sessie 2

Overgewicht en obesitas:
highlights uit de nieuwe richtlijn

Momenteel heeft de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht en 15% heeft obesitas. In deze lezing komt de effectieve aanpak van obesitas in de spreekkamer aan bod, waarbij de belangrijkste zaken voor de praktijk uit de nieuwe landelijke richtlijn overgewicht en obesitas besproken zal worden.


Zo worden de onderliggende oorzaken besproken die consequenties kunnen hebben voor de keuze van behandeling. Op het gebied van therapie zijn er afgelopen tijd nieuwe behandelvormen bijgekomen, waarvoor praktische handvatten worden aangereikt: onder andere nieuwe soorten leefstijlinterventies, meerdere nieuwe anti-obesitasmedicijnen en de netwerkaanpak.


Liesbeth van Rossum is internist-endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas en stressonderzoek in het Erasmus MC, Rotterdam. Zij is oprichter van het Centrum Gezond Gewicht en het Leefstijlzorgloket in het Erasmus MC. Ze bekleedt diverse bestuurlijke functies waaronder het voorzitterschap van het ‘Partnerschap Overgewicht Nederland’; een koepelorganisatie van 20 gezondheidszorgorganisaties en (para)medische beroepsverenigingen die onder andere de overheid adviseert over obesitasbeleid. Op internationaal gebied is ze Europees leider van het thema ‘Obesity, Diabetes, Nutrition and Metabolism’ van de European Society of Endocrinology. Samen met haar collega Mariëtte Boon schreef ze de prijswinnende internationale bestseller ‘’VET belangrijk’’.

Prof.dr. E.F.C.
(Liesbeth) van Rossum

Internist-endocrinoloog, Erasmus MC en voorzitter van de koepelorganisatie Partnerschap Overgewicht Nederland.

Klik op de buttons voor meer informatie.

Ondervoeding en
voeding bij ziekte

Ana Kordic & Merel Roovers

Poliklinisch en klinisch diëtisten Erasmus MC
oprichters Diëtistenpraktijk AM

Voedsel- en vochtweigering:
de nieuwe richtlijn 

Tim Peeters

Huisarts &
Justitieel geneeskundige

In gesprek over leefstijl

Joriet Kanbier-Schneider

Huisarts

Leefstijl Als Medicijn:
De transitie van ziekenzorg naar gezondheidszorg

Wim Tilburgs

Voorzitter Stichting
Je Leefstijl Als Medicijn

Diversiteit, inclusie
en de ramadan

Karim Amghar

Auteur

Print Friendly, PDF & Email