medTzorg congres ‘Achter de casus’

  • 26 / 11 / 2024
  • Evenementen
Banner met titel van het medTzorg congres 'Achter de casus' met datum en locatie

Het tweede medTzorg congres op 15 november 2024 was weer een groot succes!
150 huisartsen waren aanwezig tijdens een dag vol prikkelende lezingen en workshops en met ruimte voor ontmoeting en uitwisseling om jou een (nog) betere arts te maken!

Het was geweldig om veel medTzorg-artsen bij en met elkaar te zien, maar ook om niet bekende huisartsen te mogen ontvangen. Uitwisselen van ervaringen, ontmoeten van bekende en nieuwe gezichten, we hebben ervan genoten!

Over het congres

Dit jaar stond het congres in het teken van “Achter de Casus: begrijpen en begrepen worden”, waarbij we onze bijzondere patiëntenpopulatie centraal stelden.
Gedurende inspirerende plenaire sessies en workshops onderzochten we onze eigen vooroordelen en subjectiviteit, en keken we verder dan de casus van een patiënt door ons te verdiepen in de mens en leefwereld daarachter. De dag startte met dagvoorzitter Karim Aghbar, die iedereen welkom heette, onze directie en Medische Raad presenteerde. Vervolgens een plenaire sessie waarin filosoof en bestsellerauteur Lammert Kamphuis onze ‘perspectivistische lenigheid’ trainde. Daarna startte de zeven workshops waarin we deze opgedane kennis direct konden toepassen door in gesprek te gaan met personen uit de medTzorg patiëntenpopulatie (of vertegenwoordigers daarvan) die te maken hebben met bepaalde vooroordelen.

Film van het congres

Foto’s

Sprekers

Dagvoorzitter
Karim Amghar

medTzorg congres aankondiging spreker met foto van Karim Amghar

Karim Amghar is een Nederlandse schrijver, programma-/documentairemaker, televisiepresentator, onderwijsprofessional en docent op het mbo en hbo. Hij presenteerde verschillende documentaires over o.a. vrijheid, kansenongelijkheid en diversiteit in het onderwijs en ook schreef hij artikelen over deze thema’s. Als dagvoorzitter bracht Karim een unieke dynamiek naar ons congres met zijn vermogen om discussies te leiden, interactie te stimuleren en een inspirerende omgeving te creëren. Als start van de dag introduceerde en ondervroeg hij de directie en de Medische Raad, als afsluiting van de dag evalueerde hij met de zaal de dag en zette ons letterlijk in beweging!

Plenaire sessie
Lammert Kamphuis

medTzorg congres aankondiging spreker met foto Lammert Kamphuis

Probeer jij jouw patiënt écht te begrijpen, of merk je dat je vooral vanuit jouw eigen perspectief naar een casus kijkt?
Filosoof en bestsellerauteur Lammert Kamphuis nam ons mee in de wereld van de filosofie: een training in perspectivistische lenigheid. Het helpt ons om buiten onze eigen tunnelvisie uit te stijgen en nieuwe gezichtspunten in te nemen. Hoe kan dit ons in het werk als arts helpen om tot meer begrip te komen en minder last te hebben van vooroordelen?
Tijdens deze interactieve lezing gaf Lammert Kamphuis ons verfrissende filosofische tips en technieken. Zo gaf hij een oefening mee om onze oordeelloosheid te vergroten en onze blik te verbreden. Hij daagde ons uit meer speelse elementen te integreren in de uitdagingen waarvoor we gesteld worden. En hij maakte ons bewust van het belang van het verschil tussen waarneming en interpretatie. Veel is te lezen in zijn boeken Filosofie voor een weergaloos leven en Verslaafd aan ons eigen gelijk.

Workshops

‘De (ex)-TBS’er’ – Jorge Chito

Sticker medTzorg congres met afbeelding van handboeien en tekst De (ex)-tbs'er medTzorg congres aankondiging spreker met foto van Jorge Chito

Een open gesprek met een ex-TBS’er en inmiddels ervaringsdeskundige hulpverlener over zorg verlenen in de gevangenis en TBS-kliniek.
Tijdens deze workshop vertelde Jorge openhartig over zijn levenspad en zijn TBS-behandeling, gaf hij concrete handvatten voor wat je als huisarts kunt doen om goede zorg te verlenen aan deze doelgroep, en bood hij de ruimte voor vragen en interactie.

‘De oudere’ – Nancy Lenaerts

Sticker medTzorg congres met afbeelding van een rollator en tekst De oudere medTzorg congres aankondiging spreker de Oudere met foto van Nancy Lenaerts

Een workshop over acute zorg leveren aan kwetsbare ouderen waarbij niets is wat het lijkt.
Bij de zorg voor kwetsbare ouderen hoort ook de acute zorg. Deze is om meerdere redenen uitdagend en wijkt af van de reguliere acute zorg zoals deze in een huisartsenpraktijk of ziekenhuis worden gepleegd. Enerzijds zit de uitdaging bij de patiënt die zich anders presenteert in de spoedzorg en zelden maar één probleem heeft op een domein. En anderzijds zit dit in het feit dat niet meer alle medische zorg die mogelijk is wenselijk of zinvol is. In deze workshop werden deze uitdagingen belicht en werden handvatten aangereikt om hier meer grip op te krijgen.

‘Jouw eigen vooroordelen’ – Philip van der Kolk

Sticker medTzorg congres met afbeelding van een weegschaal en tekst Vooroordelen medTzorg congres aankondiging spreker Jouw eigen vooroordelen met foto van Philip van der Kolk

Een interactieve sessie waarin je jouw eigen vooroordelen leert herkennen, begrijpen en uitstellen.
Wat weet jij van jouw eigen biases en vooroordelen? En hoe open en nieuwsgierig ben jij eigenlijk naar een ander? In deze sessie nam Philip van der Kolk je mee van theorie naar praktijk en daagde hij uit om verder te kijken dan je eigen biases en vooroordelen. Met de zin ‘we zien dingen niet zoals ze zijn, we zien ze zoals wij zijn’ als startpunt, ga je ervaren wat de kracht van goede vragen én luisteren kan zijn. Niet abstract, maar juist concreet en in de praktijk. Want de opgedane ervaring en inzichten wil je daarna natuurlijk ook in je werk als huisarts kunnen toepassen.

‘De Verslaafde’ – Danny

Sticker medTzorg congres met afbeelding van weet en tekst De Verslaafde medTzorg congres aankondiging spreker met foto van Danny

Een openhartig verhaal over een verleden van verslaving, detentie en dakloosheid.
Danny is in 1973 geboren in een echt horeca-gezin. Op zijn 9e begon Danny met blowen en tegen de tijd dat hij 11 was begon hij met heroïne roken. Op zijn 14e kwam hij in jeugdgevangenis Hunnerberg terecht en kwam hij als een van de jongste verslaafden bij de verslavingsarts. Maar ook na vrijlating belandt hij decennialang in een rollercoaster van criminaliteit, dakloosheid, relatiebreuken, verslaving, overdosis en een verwaarloosde gezondheid. Totdat hij een aantal jaar geleden een kantelpunt bereikte: via Housing First krijgt hij hulp en langzaam stabiliseert hij. Tijdens deze workshop vertelde Danny open over zijn levenspad en bood hij de ruimte om alle vragen te stellen over wat jij als huisarts kunt doen om iemand in zijn situatie te kunnen helpen.

‘De (onzichtbare) dakloze’ – Bernard Kregting

Sticker medTzorg congres met afbeelding van een parkbankje en tekst De onzichtbare dakloze medTzorg congres aankondiging spreker met foto Bernard Kregting

Tijdens deze workshop nam Bernard je mee op een wandeling waarin hij je liet ervaren hoe het is om een dakloos bestaan te leiden. Ook deelde hij over zijn eigen ervaring als dakloze: een periode van eenzaamheid, je niet welkom voelen, schaamte, zowel fysieke als mentale achteruitgang, en alles verliezen. Vaak zelfs je huisarts, terwijl je die dan juist zo hard nodig hebt.

‘De (Licht) Verstandelijk Beperkte’ – Annemieke Kanninga

Sticker medTzorg congres met afbeelding van twee handen met een hartje in het midden vastgehouden en tekst De (licht) verstandelijk beperkte medTzorg congres aankondiging spreker met foto van Annemieke Kanninga

Een Arts VG over een LVB’er met het verstand van een 8-jarige, de emotieregulatie van een dreumes, het libido van een twintiger en schulden bij de coffeeshop op de hoek.
Bij mensen met een verstandelijke beperking (VB) gaan dingen vaak nét even anders, áls je de VB al herkent. Want hoe herken je een (L)VB? Hoe kun je het consult beter laten aansluiten bij deze doelgroep? Welke diagnoses zijn waarschijnlijker bij deze patiënt met dit bijzondere syndroom? Wanneer schakel je hulp in van een arts VG? Op deze vragen en meer kreeg je antwoord tijdens deze workshop.

Bekijk de presentatie van Annemieke

‘De lachgaskoning’

Sticker medTzorg congres met afbeelding van gasampul en tekst De Lachgaskoning medTzorg congres aankondiging spreker met foto de Lachgaskoning

Deniz was helaas niet aanwezig, maar zijn verhaal wel! Jarenlang fietste Deniz Üresin met zijn bakfiets vol kleurige ballonnen door Amsterdam als lachgaskoerier. Hij zocht de mazen in de wet en benoemde zichzelf tot ‘Lachgaskoning’. Ook zelf gebruikte hij regelmatig lachgas. Totdat hij door een gebeurtenis werd geconfronteerd met de gevaren van deze drug. Hij nam afstand van zijn troon, kickte af, en startte een anti-lachgascampagne. Inmiddels geeft hij samen met politie en gemeentes – zijn vroegere ‘vijanden’ – voorlichting en lezingen aan jongeren.
Spoedeisende hulp arts en medTzorg-collega van het Expertisecentrum Leontien Vermeer ging tijdens deze workshop in op de gevaren en gevolgen van lachgas.

Bekijk ook nog eens dit bericht en filmpje ‘Man gebruikt lachgas, zelfs tijdens politiecontrole‘.

Jouw mening!

Graag horen we wat je van het medTzorg-congres vond. Met het beantwoorden van enkele vragen kunnen we met jouw beoordeling goed evalueren en een volgend congres nóg beter organiseren!

Scan de QR-code of volg deze link.

QR-code ter evaluatie voor deelnemers

Dank je wel!