Skip to main content

Gideon Bookelman volgde de leergang Justitiële Geneeskunde bij Amsterdam UMC

Gideon Bookelman, huisarts van medTzorg, en justitioneel geneeskundige PI Lelystad, heeft zijn vakinhoudelijke professionele skills verrijkt. In het magazine van het UMC werd een interview met hem geplaatst.
Waarom deze leergang? En wat vond je ervan?

“Als justitieel geneeskundige werk je met een vrij geïsoleerde populatie en heel specifieke vraagstukken. Denk aan verslaving, infectieziekten en psychische problemen, maar ook ethische en juridische aspecten en bijvoorbeeld agressie. Deze leergang gaat in op hoe je hiermee omgaat. De opleiding is heel divers en vrij intensief. Aan de hand van verschillende thema’s, je eigen casuïstiek, e-learning en assignments in aanloop naar de meetings en met meerdere experts als gastsprekers, ga je echt de diepte in.”

Hoe nuttig was deze leergang voor jou?
“Het allerleukst vond ik de samenkomst met collega’s van PI’s (penitentiaire inrichtingen) uit alle windstreken. Heel nuttig om te horen welke problemen zij tegenkomen en hoe zij dat oplossen. En om je eigen casuïstiek te bespreken. Die kruisbestuiving is heel waardevol. Ook heb ik heel veel geleerd van het schrijven van het zorgverbeterplan dat iedereen voor de eigen PI moet maken ter afronding van de leergang.”

Wat wil of doe je nog meer als het gaat om vakinhoudelijke professionalisering?
“Er zijn natuurlijk de verplichte bijscholingen om je licentie te behouden. Maar door deze opleiding sta ik stevig genoeg in mijn schoenen om dit werk te kunnen doen. Wat mij wel leuk lijkt is als het samenkomen met PI-collega’s nog een staartje krijgt. Bijvoorbeeld in de vorm van een intervisieclubje. Wellicht dat VUmc Academie hierin een rol kan spelen door dit te faciliteren.”

Hoe neem je het geleerde mee naar de praktijk?
“Dat verbeterplan schrijf je zo dat het ook daadwerkelijk in de praktijk gebruikt kan worden. Mijn plan was gericht op het beter omgaan met de ramadan, de Islamitische vastenmaand. Hierin vast je tussen zonsopgang en zonsondergang én neem je geen medicijnen. Buiten de gevangenis kun je dit meestal goed afstemmen met je behandeld arts. Maar in de gevangenis heb je te maken met vaste uitdeelmomenten. Die dus niet altijd overeenkomen met de tijden waarop je mag eten en drinken. Ik heb, in samenwerking met de Imans een plan gemaakt om dit te kunnen ondervangen. En om hierin ook verpleegkundigen op te leiden. Een heel vruchtbare tijd, waarin verschillende partijen nader tot elkaar kwamen. En wat echt leuk is; het plan is door meerdere mensen opgepikt en het voorstel ligt er om het ook in andere PI’s te introduceren.”

Lees hier het artikel.

Print Friendly, PDF & Email