Op vrijdag 15 november 2024 vindt opnieuw het medTzorg congres plaats, in Mereveld te Utrecht. Een dag vol prikkelende lezingen en workshops en met ruimte voor ontmoeting en uitwisseling om jou een (nog) betere medTzorg-arts te maken!
Achter de casus
begrijpen en begrepen worden
Dit jaar staat het congres in het teken van “Achter de Casus: begrijpen en begrepen worden”, waarbij we onze bijzondere patiëntenpopulatie centraal stellen. Gedurende inspirerende plenaire sessies en workshops onderzoeken we onze eigen vooroordelen en subjectiviteit, en kijken we verder dan de casus van een patiënt door ons te verdiepen in de mens en leefwereld daarachter. Zo hopen we meer begrip voor onze patiëntenpopulatie te creëren, zodat jij als huisarts beter afgestemde zorg kunt verlenen. De dag start met een plenaire sessie waarin filosoof en bestsellerauteur Lammert Kamphuis onze ‘perspectivistische lenigheid’ traint. Vervolgens passen we deze opgedane kennis direct toe door in gesprek te gaan met personen uit de medTzorg patiëntenpopulatie (of vertegenwoordigers daarvan) die te maken hebben met bepaalde vooroordelen. Je kunt bij inschrijving zelf kiezen welke drie van de zeven workshops jij wilt bezoeken. Lees hier meer over de verschillende workshops.
Het congres is gericht op artsen, zowel werkend voor medTzorg als externen, en levert 5 accreditatiepunten op (ABC1). Voor medTzorg-artsen is het congres gratis, omdat we jouw ontwikkeling en ontmoeting met collega’s belangrijk vinden. Vraag hiervoor bij je regiomanager een promotiecode op die je bij het afrekenen kunt invoeren. Als externe arts betaal je een bedrag van €149,50 voor de gehele dag.
Kom je ook? Schrijf je dan hier meteen in!
Programma
08.45 – 09.30u | Inloop |
09.30 – 09.45u | Opening dagvoorzitter |
09.45 – 10.30u | Plenaire sessie |
10.30 – 11.00u | Koffiepauze |
11.00 – 12.00u | Workshop 1 (keuze uit 7 workshops) |
12.00 – 13.00u | Lunch |
13.00 – 14.00u | Workshop 2 (keuze uit 7 workshops) |
14:00 – 14:30u | Koffiepauze |
14.30 – 15.30u | Workshop 3 (keuze uit 7 workshops) |
15:30 – 16:30u | Plenaire sessie |
16:30 – 16.45u | Sluiting dagvoorzitter |
16:45 – … | Borrel + diner |
Plenaire sessies
Dagvoorzitter – Karim Amghar
Karim Amghar is een Nederlandse schrijver, programma-/documentairemaker, televisiepresentator, onderwijsprofessional en docent op het mbo en hbo. Hij presenteerde verschillende documentaires over o.a. vrijheid, kansenongelijkheid en diversiteit in het onderwijs en ook schreef hij artikelen over deze thema’s. Als dagvoorzitter brengt Karim een unieke dynamiek naar een congres door zijn vermogen om discussies te leiden, interactie te stimuleren en een inspirerende omgeving te creëren.
“Je bent leniger als je denkt” – Lammert Kamphuis
Probeer jij jouw patiënt écht te begrijpen, of merk je dat je vooral vanuit jouw eigen perspectief naar een casus kijkt? Filosoof en bestsellerauteur Lammert Kamphuis neemt ons mee in de wereld van de filosofie: een training in perspectivistische lenigheid. Het helpt je om buiten je eigen tunnelvisie uit te stijgen en nieuwe gezichtspunten in te nemen. Hoe kan dit je in je werk als arts helpen om tot meer begrip te komen en minder last te hebben van vooroordelen? Tijdens deze interactieve lezing geeft Lammert Kamphuis ons verfrissende filosofische tips en technieken. Zo geeft hij een oefening mee om onze oordeelloosheid te vergroten en onze blik te verbreden. Hij daagt je uit meer speelse elementen te integreren in de uitdagingen waarvoor je gesteld wordt. En hij maakt je bewust van het belang van het verschil tussen waarneming en interpretatie. Laat je verrassen door deze toegankelijke manier van filosoferen en ga extra lenig weer aan de slag!
Lammert Kamphuis is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Het is zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe filosofie ze kan helpen in het dagelijkse leven. Lammert is een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven, sprak negen jaar op rij op Lowlands en is hoofddocent bij The School of Life Amsterdam. Zijn boeken Filosofie voor een weergaloos leven en Verslaafd aan ons eigen gelijk werden bestsellers en vertaald naar meerdere talen. Nouveau noemde hem “een van de meest inspirerende sprekers van het moment.”
Lammert Kamphuis is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Het is zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe filosofie ze kan helpen in het dagelijkse leven. Lammert is een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven, sprak negen jaar op rij op Lowlands en is hoofddocent bij The School of Life Amsterdam. Zijn boeken Filosofie voor een weergaloos leven en Verslaafd aan ons eigen gelijk werden bestsellers en vertaald naar meerdere talen. Nouveau noemde hem “een van de meest inspirerende sprekers van het moment.”
Workshops - In gesprek met...
"De Verslaafde" – Danny R.
Een openhartig verhaal over een verleden van verslaving, detentie en dakloosheid.
Danny is in 1973 geboren in een echt horeca-gezin. Zijn vader en moeder hadden een café in een dorp waar veel werd verzwegen. Op zijn 9e begon Danny met blowen en tegen de tijd dat hij 11 was begon hij met heroïne roken. Op zijn 14e kwam hij in jeugdgevangenis Hunnerberg terecht en kwam hij als een van de jongste verslaafden bij de verslavingsarts. Maar ook na vrijlating belandt hij decennialang in een rollercoaster van criminaliteit, dakloosheid, relatiebreuken, verslaving, overdosis en een verwaarloosde gezondheid. Totdat hij een aantal jaar geleden een kantelpunt bereikte: via Housing First krijgt hij hulp en langzaam stabiliseert hij. Tijdens deze workshop vertelt Danny open over zijn levenspad en biedt hij de ruimte om alle vragen te stellen over wat jij als huisarts kunt doen om iemand in zijn situatie te kunnen helpen.
"De Lachgaskoning" – Deniz Üresin
Een ex-dealer en -gebruiker in gesprek met een spoedeisende hulp arts over de gevaren van lachgas
Jarenlang fietste Deniz Üresin met zijn bakfiets vol kleurige ballonnen door Amsterdam als lachgaskoerier. Hij zocht de mazen in de wet en benoemde zichzelf tot ‘Lachgaskoning’. Ook zelf gebruikte hij regelmatig lachgas. Totdat hij door een gebeurtenis werd geconfronteerd met de gevaren van deze drug. Hij nam afstand van zijn troon, kickte af, en startte een anti-lachgascampagne. Inmiddels geeft hij samen met politie en gemeentes - zijn vroegere ‘vijanden’ - voorlichting en lezingen aan jongeren. In deze workshop vertelt Deniz zijn verhaal en gaat hij samen met spoedeisende hulp arts Leontien Vermeer in op de gevaren en gevolgen van lachgas.
"De (onzichtbare) dakloze" – Bernard Kregting
“Een wandeling waarin je dakloosheid ervaart, eigen vooroordelen tackelt, en inzicht krijgt in hoe je jouw patiënt die dakloos dreigt te raken herkent en helpt.”
Na een scheiding raakt Bernard Kregting dakloos, wachtend op een sociale huurwoning. Zoals vele daklozen kwam hij op het centraal station terecht, maar daar voelde hij zich absoluut niet tussen passen. Hij kocht een tentje en zocht de polder op, waar hij een jaar doorbracht. Elke zaterdagochtend haalde hij zijn kinderen op om iets leuks te doen en ’s avonds bracht hij ze weer naar hun moeder, waarna hij zelf zijn tentje in ging. Ze hadden geen idee van zijn leefsituatie. Zelf had hij vooroordelen over de daklozenopvang: dat was voor de ‘echte’ daklozen. Maar wanneer hij een tijdelijk dak boven zijn hoofd kreeg en zich inzette als belangenbehartiger in de cliëntenraad, kwam hij erachter dat zijn vooroordelen volkomen onterecht waren. Iedereen had zijn eigen verhaal, net zoals hij. In 2016 richtte Bernard ‘De Vagebond’ op waar (ex-)daklozen tijdens een stadswandeling uit eigen ervaring vertellen hoe dakloosheid en verslaving eruitzien in de stad.
Tijdens deze workshop neemt Bernard je mee op een wandeling waarin hij je laat ervaren hoe het is om een dakloos bestaan te leiden. Ook deelt hij over zijn eigen ervaring als dakloze: een periode van eenzaamheid, je niet welkom voelen, schaamte, zowel fysieke als mentale achteruitgang, en alles verliezen. Vaak zelfs je huisarts, terwijl je die dan juist zo hard nodig hebt.
Tijdens deze workshop neemt Bernard je mee op een wandeling waarin hij je laat ervaren hoe het is om een dakloos bestaan te leiden. Ook deelt hij over zijn eigen ervaring als dakloze: een periode van eenzaamheid, je niet welkom voelen, schaamte, zowel fysieke als mentale achteruitgang, en alles verliezen. Vaak zelfs je huisarts, terwijl je die dan juist zo hard nodig hebt.
"De (ex)-TBS'er" – Jorge Chito
Een open gesprek met een ex-TBS’er en inmiddels ervaringsdeskundige hulpverlener over zorg verlenen in de gevangenis en TBS-kliniek.
Jorge Chito werd in 1984 geboren in een sloppenwijk in Colombia, waar een politieagent hem op straat vond. Na een verblijf in een kindertehuis, werd hij op driejarige leeftijd geadopteerd door een Nederlands gezin. Hij had een moeilijke jeugd, zat in de knoop met zichzelf en zijn geaardheid, was onhandelbaar thuis en op school en belandde al jong in de hulpverlening. Op zijn 18e verliet hij het jeugdinternaat en belandde hij in een wereld vol drank, drugs en seks waarin hij problematische schulden opbouwde. Op zijn 24e pleegde hij een ernstig delict, waardoor hij een celstraf en TBS opgelegd kreeg. Zes jaar later keert hij terug in de maatschappij en wordt hij gevraagd om de patiënten in de forensische psychiatrische kliniek waar hij zelf is behandeld over zijn leven te vertellen. Sindsdien heeft hij verschillende opleidingen gevolgd en zet hij zich in als ervaringsdeskundige hulpverlener om TBS-patiënten hoop en perspectief te bieden.
Tijdens deze workshop vertelt Jorge openhartig over zijn levenspad en zijn TBS behandeling, geeft hij concrete handvatten voor wat je als huisarts kunt doen om goede zorg te verlenen aan deze doelgroep, en biedt hij de ruimte voor vragen en interactie.
Tijdens deze workshop vertelt Jorge openhartig over zijn levenspad en zijn TBS behandeling, geeft hij concrete handvatten voor wat je als huisarts kunt doen om goede zorg te verlenen aan deze doelgroep, en biedt hij de ruimte voor vragen en interactie.
"De (licht) verstandelijk beperkte" – Annemieke Kanninga
Een Arts VG over een LVB’er met het verstand van een 8-jarige, de emotieregulatie van een dreumes, het libido van een twintiger en schulden bij de coffeeshop op de hoek.
Bij mensen met een verstandelijke beperking (VB) gaan dingen vaak nét even anders, áls je de VB al herkent. Want hoe herken je een (L)VB? Hoe kun je het consult beter laten aansluiten bij deze doelgroep? Welke diagnoses zijn waarschijnlijker bij deze patiënt met dit bijzondere syndroom? Wanneer schakel je hulp in van een arts VG? Op deze vragen en meer krijg je antwoord tijdens deze workshop.
Annemieke is opgeleid als kinderanesthesioloog. In 2019 besloot ze na 15 jaar het ziekenhuis te verlaten. Tijdens de opleiding geneeskunde werkte ze als begeleider voor mensen met een verstandelijke beperking (VB). De liefde voor deze bijzondere mensen is altijd gebleven. Daarom startte ze met de specialisatie tot arts voor Verstandelijke Gehandicapten (arts VG). Recent is ze aan de slag gegaan bij de AVG-polikliniek, waar patiënten met een VB op verwijzing van de huisarts gezien worden. Verder schrijft Annemieke verhalen op LinkedIn over het werken als arts VG in de gehandicaptenzorg.
Annemieke is opgeleid als kinderanesthesioloog. In 2019 besloot ze na 15 jaar het ziekenhuis te verlaten. Tijdens de opleiding geneeskunde werkte ze als begeleider voor mensen met een verstandelijke beperking (VB). De liefde voor deze bijzondere mensen is altijd gebleven. Daarom startte ze met de specialisatie tot arts voor Verstandelijke Gehandicapten (arts VG). Recent is ze aan de slag gegaan bij de AVG-polikliniek, waar patiënten met een VB op verwijzing van de huisarts gezien worden. Verder schrijft Annemieke verhalen op LinkedIn over het werken als arts VG in de gehandicaptenzorg.
"De oudere" – Nancy Lenaerts
Een workshop over acute zorg leveren aan kwetsbare ouderen waarbij niets is wat het lijkt.
Bij de zorg voor kwetsbare ouderen hoort ook de acute zorg. Deze is om meerdere redenen uitdagend en wijkt af van de reguliere acute zorg zoals deze in een huisartsenpraktijk of ziekenhuis worden gepleegd. Enerzijds zit de uitdaging bij de patiënt die zich anders presenteert in de spoedzorg en zelden maar één probleem heeft op een domein. En anderzijds zit dit in het feit dat niet meer alle medische zorg die mogelijk is wenselijk of zinvol is. In deze workshop belichten we deze uitdagingen en worden handvatten aangereikt om hier meer grip op te krijgen.
Nancy Lenaerts is ruim 20 jaar specialist ouderengeneeskunde. Ze werkt voor Novicare waar ze twee dagen in de week patiëntenzorg doet en twee dagen in de week de rol van Medisch Manager invult. Daarnaast is ze betrokken bij de vervolgopleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde Maastricht als plaatsvervangend hoofd. Bijzondere aandachtsgebieden in haar werk zijn taakherschikking en inhoud en organisatie van spoedzorg.
Nancy Lenaerts is ruim 20 jaar specialist ouderengeneeskunde. Ze werkt voor Novicare waar ze twee dagen in de week patiëntenzorg doet en twee dagen in de week de rol van Medisch Manager invult. Daarnaast is ze betrokken bij de vervolgopleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde Maastricht als plaatsvervangend hoofd. Bijzondere aandachtsgebieden in haar werk zijn taakherschikking en inhoud en organisatie van spoedzorg.
"Jouw eigen vooroordelen" – Philip van der Kolk
Een interactieve sessie waarin je jouw eigen vooroordelen leert herkennen, begrijpen en uitstellen.
Wat weet jij van jouw eigen biases en vooroordelen? En hoe open en nieuwsgierig ben jij eigenlijk naar een ander? In deze sessie neemt Philip van der Kolk je mee van theorie naar praktijk en daagt hij je uit om verder te kijken dan je eigen biases en vooroordelen. Hoe doe je dit? En wat kan jou hierin helpen? Met de zin ‘we zien dingen niet zoals ze zijn, we zien ze zoals wij zijn’ als startpunt, ga je ervaren wat de kracht van goede vragen én luisteren kan zijn. Niet abstract, maar juist concreet en in de praktijk. Want de opgedane ervaring en inzichten wil je daarna natuurlijk ook in je werk als huisarts kunnen toepassen.
Philip is de oprichter van Studio NooitGedacht en heeft als ambitie om hiermee perspectieven te verruimen. Perspectieven op de mensen dichtbij, zoals directe collega’, maar ook de personen verder weg, zoals ex-gedetineerden, daklozen en non-binaire personen. Hij doet dit door verschillende werelden elkaar op een verrassende manier te laten ontmoeten. Niet vanuit verschillen, maar vanuit gelijkwaardigheid en verbinding. Om er op die manier achter te komen dat er bij de ander altijd wel iets zit wat je nooit had gedacht.
Philip is de oprichter van Studio NooitGedacht en heeft als ambitie om hiermee perspectieven te verruimen. Perspectieven op de mensen dichtbij, zoals directe collega’, maar ook de personen verder weg, zoals ex-gedetineerden, daklozen en non-binaire personen. Hij doet dit door verschillende werelden elkaar op een verrassende manier te laten ontmoeten. Niet vanuit verschillen, maar vanuit gelijkwaardigheid en verbinding. Om er op die manier achter te komen dat er bij de ander altijd wel iets zit wat je nooit had gedacht.