Vraag 3: Hoe schat je het cardiovasculair risico in?
10 / 12 / 2024
Weet jij het?
Voor een patiënt wil je het cardiovasculair risico bepalen. Bij deze CVRM-screening meet je onder andere het cholesterol-spectrum.
Welke van onderstaande stellingen is correct?
Het risico schat je in aan de hand van:
De uitkomst van Totaalcholesterol min HDL
De uitkomst van Totaalcholesterol gedeeld door HDL
De uitkomst van Totaalcholesterol min LDL
De uitkomst van LDL min HDL
Uitwerking
Antwoord 1 is juist. Het risico op hart- en vaatziekten wordt niet langer geschat op basis van de totaalcholesterol/HDL-cholesterol ratio, maar op basis van het non-HDL-cholesterol. Non-HDL-cholesterol betreft het totaal cholesterol minus het HDL-cholesterol.
De NHG-standaard CVRM is recent gewijzigd (september 2024) en de belangrijkste wijzigingen betreffen een nieuwe risicoscore-tabel en een nieuwe manier om naar het cholesterol als risicofactor te kijken.
De wijzigingen op een rijtje :
Er is een nieuwe SCORE-tabel, SCORE2, die tienjaarsrisico’s weergeeft op cardiovasculaire mortaliteit en morbiditeit. De risicotabel is ook te gebruiken voor mensen die al behandeld worden en bij wie de bloeddruk en het cholesterol al enkele jaren stabiel zijn.
Het risico op HVZ in SCORE2 wordt niet langer geschat op basis van de totaalcholesterol/HDL-cholesterol ratio, maar op basis van het non-HDL-cholesterol. Non-HDL-cholesterol betreft het totaal cholesterol minus het HDL-cholesterol.
Bij het kleuren van de vakjes in de tabel en de bijbehorende behandeladviezen is ervoor gekozen om te werken met leeftijdsafhankelijke risicodrempels die lager zijn voor jongeren en hoger bij ouderen.
Over het geheel genomen vallen de risico’s in de nieuwe SCORE-tabel lager uit dan in de oude, hetgeen tot gevolg heeft dat de tabel geen zeer hoog risicogroepen (rood) meer kent. Mensen bekend met hart- en vaatziekten, diabetes mellitus met ernstige eindorgaanschade en ernstige chronische nierschade hebben overigens nog wel een zeer hoog risico.
Er is meer ruimte gecreëerd voor het behandelen van een bloeddruk hoger dan 160 mmHg, ondanks een (nog) laag risico.