medTzorg
Meegemaakt – ‘Ze accepteerde dat ze zou overlijden’

  • 30 / 05 / 2024
  • Meegemaakt
medTzorg arts Ruben

“Ik kwam laatst tijdens een weekenddienst in een verpleeghuis bij een vrouw van 84 jaar die gevallen was. Ze was uitgegleden in haar badkamer toen ze een washandje wilde oprapen. Ze was door de zorg met behulp van een passieve lift weer naar bed gebracht, maar kon haar rechterbeen niet meer bewegen.

Eigenwijze oudere

Tijdens mijn visite bleek al snel dat mevrouw cognitief alles nog goed op een rijtje had. Ze kon precies vertellen wat er gebeurd was en kon er zelf een grapje over maken (“Nu ben ik ook een eigenwijze oudere die niet op de bel drukt voor hulp”). Haar heup was evident gebroken: standsafwijking, asdrukpijn en bewegen was erg pijnlijk. De pijn in rust viel gelukkig mee. Ik besprak mijn verdenking, de opties en de consequenties. Zij gaf meteen aan dat ze niet meer naar het ziekenhuis wilde voor een röntgenfoto en een eventuele operatie. Het hoefde voorhaar niet meer. Haar kwaliteit van leven was al langere tijd beperkt ten gevolge van onder andere neuropathie, artrose en hartfalen.

Een bewuste keuze

Onvoldoende om deze volgende stap nog te overwinnen. Ze accepteerde (omarmde?) het gegeven dat ze zou overlijden aan haar heupfractuur als ze niet geopereerd zou worden. Wel was ze bang voor de pijn. Haar familie was emotioneel, maar begreep en accepteerde haar besluit. Samen met mevrouw, haar familie en de zorg heb ik een plan gemaakt voor pijnstilling en zorg. Ze heeft nog ruim een week geleefd, waarbij ze veel steun heeft gehad van de zorg en haar familie. Een mooi voorbeeld dat niet alles wat kan, nog per se hoeft.”

Waarom ik voor medTzorg werk?

“Omdat het een leuke, leerzame en soms ook ontnuchterende afwisseling is op het reguliere huisartsenwerk. In de dagelijkse huisartsenpraktijk zie je over het algemeen veel relatief gezonde mensen die vol in het leven staan. Hierdoor hebben ze vaak veel last van hun klachten, maar onderliggend is er meestal geen sprake van ernstige pathologie. Tijdens diensten in het verpleeghuis kan dit heel anders zijn. Deze casus is voor mij kenmerkend waarom ik werk bij medTzorg zo’n leuke afwisseling vind op mijn huisartsenvak. Het primaire doel is bijna altijd kwaliteit van leven. De uitdaging is om met de patiënt, familie en zorg beleid in te zetten wat hier zo goed mogelijk op aansluit. Het mooie aan deze casus was dat deze mevrouw ondanks een gebroken heup toch regie kon houden over haar laatste levensfase.”

Ontvang de nieuwste editie Meegemaakt

Wil je onze nieuwste editie Meegemaakt ontvangen? Schrijf je hier in en ontvang hem thuis.

Meer Meegemaakt verhalen vind je op onze website.
En lees ook de jubileumversie van “Meegemaakt”.

Meegemaakt Kaartje  Ruben te Grotenhuis