medTzorg
Meegemaakt – ‘Ik was echt ontroerd door de goede zorg’

  • 01 / 02 / 2024
  • Meegemaakt
regiomanager petra medTzorg

Veel mensen kennen medTzorg van het huisartsenwerk in de gevangenis en instellingen voor gehandicaptenzorg. Maar medTzorg doet nog veel meer. Regiomanager Petra van Gendt licht graag Erve Tijhuis uit, een woonboerderij voor ouderenzorg. “Alles daar straalt zo veel liefde en zorg uit. Deze instelling past perfect bij medTzorg.”

Toen Petra van Gendt voor de eerste keer het erf van Erve Tijhuis opreed, dacht ze dat ze verkeerd was gereden. Het was duidelijk een boerenerf. Nergens was een receptie te bekennen, geen medewerkers in witte pakken te zien. Er zaten twee oudere
mensen op een veranda, een hondje onder hun stoel. Helemaal op hun gemak. Het was wel degelijk Erve Tijhuis. En de twee oudere mensen waren wel degelijk bewoners. “Ze zagen er zo anders uit dan de meeste bewoners in een verpleeghuis,” zegt Van Gendt. “Zo ontspannen en tevreden.”

Stille tranen

Van Gendts bewondering voor de instelling werd alleen maar groter die dag. “Het huis voor de bewoners heeft echt de beleving van een boerderij, met overal ramen. Er is een paardenstal, een melkveehouderijtje, koeien, paarden en weilanden rondom. Veel bewoners hebben een verleden als boer en voelen zich er helemaal thuis. Ze mogen mee naar de dierenarts of helpen met melken, als ze dat leuk vinden.” Een moeder en zoon startten de woonboerderij zeven jaar geleden, naast de dagbesteding voor ouderen die er ook is. Zelf wonen ze ook op het terrein. Moeder Tijhuis werkte altijd al in de ouderenzorg. Van Gendt: “Ze zei: ‘Ik zag daar ‘s nachts dan altijd de stille tranen’. De tranen van dementerende bejaarden, de eenzaamheid bedoelde ze daarmee. In het weekend nam ze de bewoners regelmatig mee naar haar huis en boerderij. Ze knapten dan helemaal op van de natuurlijke omgeving.” Nu wonen er zo’n zestien patiënten in de woonboerderij, veelal dementerende ouderen. “Het raakt me echt dat twee mensen zich zo hard hebben gemaakt om zulke goede zorg op te zetten,” zegt Van Gendt. “En deze instelling past ook zo goed bij waar medTzorg voor staat: goede zorg voor de patiënt, maatwerk leveren en patiënten de beleving geven van een goed en volwaardig leven.”

Waardevol

De patiënten van Erve Tijhuis zijn ingeschreven bij een reguliere huisartsenpraktijk. De bestuurders willen echter niet dat hun bewoners in de avonden, nachten en weekenden afhankelijk zijn van de huisartsenpost. “Dan willen ze ook zorg van huisartsen die echt voor deze doelgroep hebben gekozen en hier goed in zijn opgeleid.” Vandaar dat medTzorg sinds enige tijd de ANW-diensten voor Erve Tijhuis verzorgt. Van Gendt snapt die keuze. Jarenlang werkte ze zelf als manager
bij een grote huisartsenpost. Ze zag daar de zorg en de cultuur veranderen. De spoedzorg was er al bijna niet meer te organiseren voor de gewone doelgroep, laat staan voor bijzondere doelgroepen. De zorgzwaarte werd hoger, de zorg complexer en de cultuur op de huisartsenpost werd harder en commerciëler, zag Van Gendt. Hoe anders is dat bij medTzorg. “De artsen die hier werken, kiezen er bewust voor om zorg aan complexe, kwetsbare patiënten te verlenen, met de juiste kennis, aandacht, tijd en passie.” Van Gendt heeft een aantal jaren bij de huisartsenpost gewerkt en stapte een jaar geleden over van de SGGZ naar medTzorg en is daar nog elke dag blij mee. “Bij medTzorg voelde het direct goed. We zorgen voor een groep die niet voor zichzelf kan spreken of geen keuze heeft. Dat voelt heel waardevol als manager. Als ik voor mijn werk op pad ben, en in instellingen als Erve Tijhuis kom, dan voel ik dat dit de zorg is waar ik onderdeel van wil zijn. Ik was echt ontroerd door de zorg daar. Ik heb me nog net niet ingeschreven, maar ik zou er later zo willen wonen.”

Ontvang de nieuwste editie Meegemaakt

Wil je onze nieuwste editie Meegemaakt ontvangen? Schrijf je hier in en ontvang hem thuis.

Meegemaakt Kaartje  Petra van Gendt

Tekst door Anne Doelman