medTzorg
LHV Startersdag 2024

  • 07 / 10 / 2024
  • Evenementen
Vier collega's van medTzorg in de stand van medTzorg tijdens de LHV Startersdag

5 oktober vond de jaarlijkse LHV Startersdag plaats, die ook nu weer in de Fabrique te Utrecht werd gehouden. Het betrof alweer de 20ste editie. Het doel van deze dag is huisartsen goed voorbereid aan hun loopbaan laten beginnen.

Als hoofdsponsor van deze dag waren we natuurlijk weer aanwezig. We hadden een mooie stand met genoeg ruimte en informatie om geïnteresseerde startende huisartsen goed van informatie over medTzorg te kunnen voorzien. Door te vertellen over wat wij in de zorg voor kwetsbaren betekenen, konden we hen enthousiasmeren over het werk en ons bedrijf.

Flyers en gadgets liggen op een statafel op de LHV Startersdag beurs voor huisartsen Tasje met tekst "Schijn licht op je toekomst"

In gesprek met medTzorg

Dit jaar waren er ongeveer 250 bezoekers op de Startersdag. De bezoekers zijn huisartsen in opleiding (aios), waarnemend huisartsen, huisartsen in dienst van een andere huisarts (hidha) en huisartsen elders in dienstverband (hid). Een leuke groep jonge artsen die vaak niet weten wie medTzorg is en met een klein gesprekje eigenlijk altijd meteen geïnteresseerd zijn. We hadden dan ook een goede afvaardiging vanuit de verschillende disciplines van medTzorg die deze gesprekken aangingen: Irene Lanser (huisarts), Petra van Gendt en Maarten Nonkes (regiomanagers), Martijn Ruiten (medisch directeur), Claudine Snoodijk (marketing), Jan Diepersloot (directeur) en ook was Frank Diepersloot hoogstpersoonlijk aanwezig.

Na een onderonsjes ontvingen de huisartsen een medTzorg pupillenlampje. Ons boekje ‘Meegemaakt’ was ook nu weer een zeer gewild object. In dit boekje, een ‘leesbare meeloopdag’, vertellen 12 artsen hun persoonlijke verhaal over hun medTzorg-diensten in de bijzondere instellingen en inrichtingen waar zij werken.

Vier collega's staande in de medTzorg stand tijdens de LHV Startersdag met banners en statafels met materialen. Drie collega's van medTzorg in een selfie

Workshop ‘Gezondheidszorg in detentie’

Daarnaast was onze huisarts Angelique verantwoordelijk voor de workshop ‘Gezondheidszorg achter de tralies’, waar de bezoekers zeer enthousiast over waren. Angelique werkt al langere tijd met veel plezier als huisarts binnen detentie en kan daarom veel vertellen over de verschillen en overeenkomsten met de reguliere huisartspraktijk. Zij nam de luisteraar mee in haar ervaringen en gaf een kijkje in hoe het is om als huisarts te werken binnen detentie. Deze interactieve presentatie zet de verbeelding altijd over naar de werkelijkheid. Over de bijzondere zorg die onze huisartsen in PI’s leveren aan patiënten, die meestal nèt iets andere zorg nodig hebben dan patiënten in de reguliere praktijken. De volgende onderwerpen kwamen aan de orde:

  • Wat is het profiel van een gemiddelde gedetineerde?
  • Wat zijn hun kwetsbaarheden en uitdagingen?
  • Wat zijn de zorgproblematieken van gedetineerden (verslaving, LVB, psychische stoornis, basisgezondheid, et cetera)?
  • Is de gezondheidszorg hetzelfde binnen de muren als buiten de muren?
  • Hoe ziet een dag als huisarts in een PI er uit?
  • Wat is een huisarts justitieel geneeskundige en welke bijzondere bevoegdheid heeft hij/zij?
  • Wat is precies het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg?

Een slide uit de PowerPoint presentatie "Gezondheidszorg achter de tralies" over problematiek gedetineerden

Een slide uit de PowerPoint presentatie "Gezondheidszorg achter de tralies" met foto's van de werkplek in JC Zeist

Een slide uit de PowerPoint presentatie "Gezondheidszorg achter de tralies" met foto's van de medische dienst in een PI

Kennisquiz

Tijdens de Startersdag konden alle bezoekers meedoen aan een kennisquiz. Door langs meerdere stands langs te gaan konden zij met goed beantwoorde vragen letters verdienen, waarmee een woord gemaakt kon worden. De standhouders brachten prijzen in die aan het eind van de dag uitgedeeld werden. medTzorg bracht een otoscoop in, die door Femke gewonnen werd en door onze eigen Irene uitgereikt werd.
De vragen die wij stelden waren:

  1. In de dienst voor medTzorg zie je op het politiebureau een arrestant. Het betreft een man van 30 die op straat leeft en twee flessen port per dag drinkt. Hij wordt verdacht van een ernstig feit en zal enkele dagen in de cel moeten doorbrengen. Welke voorzorgsmaatregelen neem je? Kies het meest logische antwoord en omcirkel dit:
    • Benzodiazepinen afbouwschema, direct starten
    • Thiamine tabletten oraal en benzodiazepine afbouwschema, direct starten
    • Thiamine injectie, direct starten
    • Thiamine injectie direct, benzodiazepinen afbouwschema bij zichtbare/objectiveerbare onttrekkingsverschijnselen
  2. Tijdens de medTzorg-dienst in een verpleeghuis word je gebeld over een nieuwe opname. Deze dame van 85 bleek in de thuissituatie 8x daags 10 mg Oxazepam te gebruiken. “Ze neemt ze als snoepjes”, voegt haar zoon toe. De verpleging voelt zich zeer oncomfortabel om deze hoeveelheid medicatie te gaan verstrekken en vraagt jou om hier een beleid op te maken. Jij ziet ook geen medische noodzaak voor de Oxazepam. Wat is wijsheid? Omcirkel je antwoord.
    • Doorgaan met de Oxazepam – wat hééft deze mevrouw nu nog om voor te leven, pakken we ook haar pilletje nog af?
    • De Qxazepam afbouwen in een ruime week, iedere dag een tablet eraf. Op dag acht is ze ‘clean’. Heeft ze mooi de tijd gehad om te wennen aan het nieuwe regime.
    • De Oxazepam afbouwen in een periode van 5 tot 10 weken. Anders heb je kans op benzodiazepine-onthouding met agitatie, slapeloosheid, prikkelbaarheid en delier.
    • Direct stoppen. Er is geen medische noodzaak en de dokter is geen dealer. Er bestaat geen risico op onthoudingsverschijnselen.

Weet jij de antwoorden?

Irene rijkt op het podium de prijs, een otoscoop, uit van de kennisquiz.

Contact en bestellen boekje ‘Meegemaakt’

Ben je niet in onze stand langs geweest en wil je alsnog contact met ons? Vul dan dit contactformulier in.
Of wil je ons boekje ‘Meegemaakt’ ontvangen? Laat dat hier weten.
Mocht je heel graag een pupillenlampje ontvangen, dan kan dat ook, we hebben er nog enkele over, laat dat dan weten op communicatie@medtzorg.nl.