medTzorg
Onze scholingen

Lees hier het overzicht van alle scholingen die wij aanbieden.

medisch specialist geeft een presentatie tijdens een scholing

Jaarlijks organiseert medTzorg geaccrediteerde nascholingen. De onderwerpen van deze nascholingen zijn toegespitst op de specialistische huisartsenzorg binnen de justitiële inrichtingen en Wlz- instellingen. De nascholingen zijn primair gericht op zorgverleners werkzaam voor (klanten van) medTzorg, maar toegankelijk voor iedereen.

Op deze pagina lees je een overzicht van alle scholingen de we regelmatig aanbieden, de actuele scholingen vind je onderaan deze pagina.
Trekt één van de scholingen je aandacht? Kijk of de scholing in de agenda staat en meld je aan!

Staat de scholing niet op de agenda en ben je geinteresseerd? Mail dan met ons expertisecentrum, we kunnen een een scholing samen met jou inplannen!
Heb je wensen of ideeën voor bepaalde scholingsonderwerpen? Mail ook dan naar het expertisecentrum.

Alle scholingen duren twee uur en geven twee accreditatiepunten.

Herken een licht verstandelijke beperking

Dat mensen een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben, is niet altijd bekend of direct zichtbaar. Wel heeft het grote invloed op het algemeen functioneren. Het gaat bij LVB om een combinatie van een lager dan gemiddeld IQ en beperkingen in het gedrag. De beperkingen kunnen leiden tot problemen in het maatschappelijk functioneren.

Ook in de spreekkamer wordt deze beperking niet altijd herkend, wat tot miscommunicatie kan leiden. Het tijdig herkennen van LVB is belangrijk om zo de zorg, omgang en begeleiding beter aan te laten sluiten op de mogelijkheden van mensen met een LVB. Met de screener voor intelligentie en licht verstandelijke beperking (SCIL) methode is snel en eenvoudig vast te stellen of er mogelijk sprake is van LVB. In deze interactieve nascholing zullen een arts voor verstandelijk gehandicapten en een gedragswetenschapper jullie meer vertellen over het herkennen van mensen met een LVB en de SCIL methode verder toelichten.

Huisarts en licht verstandelijk beperkte (LVB) patiënt maken een kleurplaat

Verslaving in de spreekkamer

Als verslaving eenmaal bespreekbaar is gemaakt in de spreekkamer, ontplooit zich vaak een complex samenspel van biopsychosociale factoren. Verslaving komt nooit alleen. Maar om zover te komen moet er vaak ook veel water door de Rijn. Aan de hand van de ervaring van collega’s en op basis van wetenschappelijke inzichten zoeken we in deze scholing naar manieren om verslaving eerder te signaleren en bij jezelf manieren te vinden om deze bespreekbaar te maken. Hoe zorg je ervoor dat je je patiënten niet kwijtraakt of dat je jezelf niet kwijtraakt in de problematiek?

Afbeelding van huisarts in gesprek met patient in de spreekkamer

Diagnostiek van dementie

Een gespecialiseerd geriater zal jullie meenemen in de diagnostiek en behandeling van dementie. Ter opfrissing van jullie kennis, komen de verschillende vormen van dementie aan bod. Vervolgens zal zij verder ingaan op wat er gebeurt tijdens de diagnostiek. Ook zal zij toelichten wat de nieuwste inzichten zijn over diagnostiek en behandeling en zal zij vertellen wat de invloed kan zijn van verslavingen en verschillende middelen op de ontwikkeling en het beloop van dementie.

De scholing is interactief en in een overzichtelijke groep, dus er is voldoende ruimte voor vragen en het bespreken van casuïstiek.

arts in gesprek met oudere op een bankje in de natuur

Delier en probleemgedrag bij ouderen

Gedragsveranderingen, zeker als deze onverwacht en snel optreden, zijn reden voor bezorgdheid. Wat veroorzaakt de plotselinge verwardheid, onrust en opwinding, of juist teruggetrokkenheid en apathie? Het is een spoedeisende situatie waarin snel een diagnose moet worden gesteld en snel moet worden gehandeld. Zeker bij oudere mensen komen dergelijke situaties regelmatig voor.

In deze scholing zal worden ingegaan op hoe je deze gedragsveranderingen bij ouderen snel  kunt herkennen en verder op de anamnese, het onderzoek, de (differentiaal)diagnose en de behandeling. Hoe handel je bij onbegrepen en/of onrustig gedrag bij dementie? De scholing wordt gegeven door een specialist ouderengeneeskunde met veel ervaring op dit gebied.

Huisarts onderzoekt een oudere patient die in bed ligt.

Palliatieve zorg en pijn bij ouderen

Aan de hand van casuïstiek zullen de onderwerpen palliatieve zorg en pijn worden besproken door een verpleegkundig specialist (VS met onder andere aandachtsgebied palliatieve zorg). Hoe start je de stervensfase op met palliatieve zorg wanneer de patiënt en zijn/haar familie jou niet bekend zijn? Dit kun je als medTzorg-arts tegenkomen tijdens de ANW-diensten.

Tegen welke medische symptomen loop je aan in de stervensfase (denk aan pijn, benauwdheid, onrust) en welke medicatie speelt daarbij een rol? De docenten gaan ook in op welke middelen je juist wel/niet bij ouderen start. Ook is er tijdens deze scholing ruimte en tijd voor vragen en inhoudelijke discussie.

Handen die elkaar vasthouden voor de scholing pijn en palliatieve zorg

Strak staan! Van (toxi)dromen tot drukte

Artsen en verpleegkundigen in gesloten instellingen, maar ook op het politiebureau, kunnen ieder moment te maken krijgen met (vragen over) middelengebruik. Mogelijk gaat dit veel verder dan tijdens de opleiding aan bod is gekomen. Het verkrijgen van een betrouwbare anamnese bij geïntoxiceerde patiënten is niet eenvoudig en soms niet eens mogelijk. Om de aard van de intoxicatie te achterhalen is kennis van toxische syndromen (toxidromen) bij de hulpverlener nodig. Kennis en weten hoe deze toe te passen zijn belangrijker dan ‘blinde’ (en vaak niet eens beschikbare) toxicologische screening.

Bij deze scholing over toxidromen wordt casuïstiek behandeld, waarbij de deelnemers naar aanleiding van de gegevens uit anamnese en lichamelijk onderzoek ‘op zoek gaan’ naar het gebruikte verslavende middel.
Deze scholing voor artsen en verpleegkundigen van bijzondere doelgroepen combineert evidence-based geneeskunde met praktische tips, zodat de zorgverleners nog beter toegerust de werkvloer op gaan.

Afbeelding van verschillende soorten drugs die toxidromen kunnen veroorzaken

Traumatisch letsel van extremiteiten

Als zorgverlener kom je geregeld in aanraking met extremiteitsletsel. Een expert op het gebied van spoedeisende geneeskunde neemt je tijdens deze presentatie vol casuïstiek mee in letsels aan extremiteiten, variërend van een vinger tot schouder en van een heup tot een voet.

  • Wat is belangrijk om uit te vragen in de anamnese?
  • Hoe verricht je een volledig onderzoek en wat zijn daarin de eventuele valkuilen?
  • Wanneer moet je direct insturen?
  • Wat kan wachten?
  • En als je besluit te verwijzen, hoe beschrijf je op een heldere wijze wat de bevindingen zijn?

Dit en een overzicht van de meest recente behandelingen komen aan bod tijdens deze leerzame en interactieve scholing over traumatisch letsel van extremiteiten.

Afbeelding van een voet in het gips met op de achtergrond een loopstok

Verslavingszorg op de HAP en in de praktijk

We komen als huisarts steeds vaker drugsproblematiek tegen. Van de acute intoxicatie tot het chronische gebruik en problemen bij onttrekking. Hoe hou je als huisarts overzicht in de wirwar van middelen en nieuwe psychoactieve stoffen? Wat moet je doen bij welk middel?

In deze scholing komen algemene principes van verslaving aan de orde waaronder: biogenetische kwetsbaarheid, hoe werkt verslaving in het brein en hoe voorspel je onttrekkingsbeelden. Cursisten leren intoxicatie- en onttrekkingsbeelden te herkennen en hoe hierbij te handelen. Daarnaast worden enkele middelen die op dat moment populair zijn uitgebreider besproken (zoals bijvoorbeeld GHB en NPS/Designer Drugs).

Actuele scholingen