Skip to main content
search

Het Expertisecentrum vestigt de aandacht op kinkhoest een mazelen.

Toename zieken door kinkhoest en mazelen

De laatste maanden neemt, onder andere door dalende vaccinatiegraad, het aantal zieken door kinkhoest en mazelen weer toe. Dit gebeurt in heel Europa en ook in Nederland.

Kinkhoestmeldingen 2018 - 2024

* De aantallen voor met name de laatste maand zijn nog niet compleet. Dit komt omdat veel meldingen pas later binnenkomen.

Mazelenmeldingen RIVM

  • De aantallen voor maart zijn de bekende gegevens t/m 12 maart 2024 en kunnen nog stijgen. Ook de aantallen van de maanden ervoor kunnen nog stijgen. Dit komt omdat sommige meldingen pas later binnen komen.

 

Door de dalende ‘herd immunity’ kunnen ook kinderen en volwassenen die wél gevaccineerd zijn toch ziek worden! Denk bij medTzorg patiënten aan de doelgroepen die uit het buitenland komen, een lange reis achter de rug door Europa hebben gemaakt en dicht op elkaar in instellingen verblijven.

Diagnostiek van beide ziekten kan met een keelswab in het acute stadium; mazelen tot drie dagen na optreden exantheem en kinkhoest in de eerste twee weken van – vrij aspecifieke- klachten. Daarna kun je serologie doen; mazelen serologie (IgM) is betrouwbaar vanaf dag vier van het uitbreken van het exantheem, kinkhoest serologie is betrouwbaar vanaf twee tot drie weken na het ontstaan van de klachten.

Kinkhoest: Actuele cijfers kinkhoest | RIVM
Mazelen: Mazelen | RIVM.  Je vindt hier ook ‘informatie voor professionals’ met links naar de LCI-protocollen.

 

Meer achtergrond

GGD Regio Utrecht

Meer informatie over aandachtspunten bij de diagnostiek van mazelen. Daarnaast specifieke informatie over diagnostiek in de regio Utrecht en antwoord op mogelijke vragen over de BMR-vaccinatie.

  • Waar moet ik op letten wanneer ik bij een patiënt denk aan mazelen?
  • Wat is de beste diagnostische methode om mazelen aan te tonen?
  • Bescherming tegen mazelen.

Mazelen | LCI richtlijnen (lci.rivm.nl)
Mazelen – NHG

Gehele artikel: Extra huisartsennieuwsbrief: Mazelen (email-provider.eu)

Zorgkrant

De afweer tegen kinkhoest ook versterkt door de polio-component van het DKTP-vaccin

Het geïnactiveerde poliovirus in het DKTP-vaccin beschermt niet alleen tegen polio, maar zorgt ook dat antistoffen tegen kinkhoest langer aanhouden. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in Nature Communications.

Lees het gehele artikel: De afweer tegen kinkhoest ook versterkt door de polio-component van het DKTP-vaccin (zorgkrant.nl).

 

Print Friendly, PDF & Email
Close Menu