Interview Martijn Ruiten over zijn werk als JG in een gevangenis
Lees meer
Momenteel verschijnen in de media veel berichten over het ZZP-schap. En hoewel nu nog geen sprake is van wijzigingen in bestaande regelgeving, wordt in veel berichten toch een bepaalde toon gezet. Dit komt omdat de Belastingdienst heeft aangekondigd om per 1 januari 2025 het zogenaamde handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid te laten vervallen.
Dit betekent dat de Belastingdienst tot 1 januari 2025 slechts in een situatie van kwaadwillendheid aanslagen en eventueel boetes zal opleggen. Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst bij gebleken schijnzelfstandigheid direct overgaan tot handhaven. De Belastingdienst kan dan ook direct aanslagen en boetes opleggen(1).
medTzorg werkt met een door de Belastingdienst beoordeelde en goedgekeurde ‘Overeenkomst van Opdracht’. Hierin wordt verklaard, dat bij werken volgens deze overeenkomst, partijen erop kunnen vertrouwen dat voor fiscale doeleinden er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst (echte dienstbetrekking), uitzending of de fictieve dienstbetrekking ‘tussenkomst’. Er zijn dan ook geen loonheffingen en sociale premies verschuldigd. Het is hierbij wel van belang dat er gewerkt wordt conform de feiten en omstandigheden in de modelovereenkomst. De Belastingdienst beoordeelt namelijk de feitelijke manier van werken.
De Hoge Raad en de recent gepubliceerde internetconsultatie geven aan dat het voor een opdrachtnemer van belang is om een aantal zaken op orde te hebben. Je moet gezien worden als zelfstandig ondernemer. Als er namelijk sprake is van ondernemerschap wordt dit vaak gezien als contra-indicatie om te stellen dat sprake is van een dienstbetrekking.
Om te kunnen spreken van ondernemerschap, zijn de volgende zaken van belang:
•Meerdere opdrachtgevers
•Voldoen aan alle administratieve verplichtingen
•Het hebben van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Als er aan bovenstaande voorwaarden is voldaan, zijn er conform de huidige regelgeving over het algemeen geen redenen om bezorgd te zijn over mogelijke schijnzelfstandigheid.
medTzorg, Utrecht 2 september 2024
Hier kun je deze memo in pdf bestand downloaden.
medTzorg is achter de schermen hier hard mee aan de slag gegaan. Om iedereen goed te informeren nodigen we je van harte uit voor ons webinar!
Het webinar gaat over de opheffing van het handhavingsmoratorium, de acties die medTzorg onderneemt en de mogelijke gevolgen voor jou persoonlijk. Daarnaast geven we jullie graag een terugkoppeling over de enquête.
Je kunt deelnemen op drie verschillende momenten:
Voor alle drie de momenten hebben medTzorg-artsen een uitnodiging via Teams ontvangen.
Mocht je een uitnodiging willen ontvangen voor één van deze webinars, laat dit dan weten via pz@medtzorg.nl.
Lees om voor te bereiden en in te lezen het bericht van de LHV met de veelgestelde vragen van huisartsen + de antwoorden daarop. En ook de Q&A van InEen
(1) Door het vervallen van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025, zal ook kunnen worden gehandhaafd met terugwerkende kracht. Dat werkt echter nooit verder terug dan tot 1 januari 2025. In het begin zal de maximale terugwerkende kracht dus vrij beperkt zijn. Met het verlopen van de tijd wordt dit steeds groter en groeit het risico dus ook navenant.
Lees meer
Lees meer
Lees meer