Bewegend beeld van wolken in de lucht met de titel van het medTzorg congres

 

Accreditatiebalk en gratis voor medTzorg-artsen

Programma

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

08:45 – 09:30 uur : Ontvangst
09:30 – 09:50 uur : Opening dagvoorzitter
09:50 – 10:45 uur : Plenaire sessie Prof. dr. Iris Sommer
10:45 – 11:00 uur : Koffiepauze
11:00 – 12:00 uur : Workshop 1 (keuze uit 5 workshops)
12.00 – 13.00 uur : Lunch
13.00 – 14.00 uur : Workshop 2 (keuze uit 5 workshops)
14:00 – 14:30 uur : Koffiepauze
14.30 – 15.30 uur : Workshop 3 (keuze uit 5 workshops)
15:30 – 16:30 uur : Plenaire sessie Michelle van Tongerloo
16.30 – ….. : Borrel + streetfood (4 hapjes)

* Tijdens het walking dinner worden verschillende kleine hapjes geserveerd

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Foto van spreker voor congreszaal

Sprekers

/// Dagvoorzitter

Suzanne Spliethoff is een ervaren dagvoorzitter, verslaggever, presentatrice en actrice met een achtergrond in Biomedische Wetenschappen. Ze presenteerde ruim 12 jaar bij Emma TV, het tv-station van het Emma Kinderziekenhuis/Amsterdam UMC. Haar medische expertise maakt haar een populaire dagvoorzitter voor bijeenkomsten binnen zorg en wetenschap, waaronder voor het ministerie van VWS, CZ, ZonMw en diverse universiteiten.

Daarnaast is Suzanne actrice en zakelijk leider van Het Acteursgenootschap, dat theatrale voorstellingen verzorgt over o.a. integriteit, ethiek en sociale veiligheid. Ze speelde hiermee op internationale congressen en ontwikkelde e-learnings in samenwerking met de UvA. Suzanne creëert met haar enthousiasme en improvisatievermogen een energieke sfeer en ruimte voor diepgang én interactie. Dankzij haar medische kennis en ervaring weet ze snel de essentie van inhoudelijke thema’s te vatten en helder over te brengen.

Foto Isabel Sanches

Foto van Suzanne Spliethoff, dagvoorzitter tijdens het medTzorg congres Uit de war

Afbeelding van rode plusjes ter scheiding van paginablokken op de webpagina

/// Plenaire sessie

Michelle van Tongerloo is huisarts en straatarts in Rotterdam. Als huisarts werkt ze in IJsselmonde, een wijk in Rotterdam-Zuid vol armoedeproblematiek. Daarnaast is zij zelfstandig straatarts bij de Pauluskerk waar ze de kwetsbaarste mensen – vaak dakloos, verslaafd of ongedocumenteerd – zorg biedt. Wat ze meemaakt tijdens haar consulten noteert ze op de achterkant van receptblaadjes, later uitgewerkt tot indringende artikelen in De Correspondent, Vrij Nederland, NRC en Trouw.

Michelle van Tongerloo zag haar patiëntenbestand verschuiven van ongedocumenteerden naar arbeidsmigranten én steeds meer Rotterdamse jongeren die door financiële tegenslag in kwetsbaarheid belanden. Vanuit haar spreekkamer ontvouwt zich een verhaal over kansongelijkheid, tekortschietende jeugdzorg en de impact van marktwerking in de zorg.
In haar plenaire sessie verbindt Van Tongerloo deze persoonlijke ervaringen met bredere maatschappelijke thema’s. Ze neemt je mee langs de rafelranden van ons zorgsysteem en laat de kracht zien van luisteren, vroegsignalering en praktische betrokkenheid. Haar benadering is inspirerend: ze maakt abstracte vraagstukken voelbaar met de verhalen van patiënten en biedt een nieuw perspectief op de rol van de huisarts in de samenleving.

Foto van Michelle van Tongerloo, spreker van een plenaire sessie tijdens het medTzorg congres Uit de War

Afbeelding van lichtblauwe plusjes ter scheiding van paginablokken op de webpagina

/// Plenaire sessie
De bacterie en het brein

Wat hebben darmbacteriën met je hersenen te maken? Die horen daar toch helemaal niet te komen? Darmbacteriën zijn cruciaal voor onze weerstand, maar blijken ook invloed te hebben op de hersengezondheid. Bij de geboorte is het brein nog helemaal niet af. Ook het immuunsysteem moet nog veel leren. Een goed microbioom in de darmen van het jonge kind helpt de ontwikkeling van brein en immuunsysteem en kan het risico op chronische aandoeningen voorkomen. Ook op volwassen leeftijd kan een gezond microbioom de kans op psychiatrische aandoeningen verminderen.

Iris Sommer is psychiater en hersenwetenschapper, en werkt aan het UMCG. Haar voornaamste doel is het verbeteren van de behandeling voor mensen met complexe hersenaandoeningen. Op dit moment richt haar onderzoek zich op de hersen-darm as, waaronder voedingspsychiatrie, en optimale zorg voor vrouwen met psychiatrische aandoeningen. Sommer heeft verschillende populair-wetenschappelijke boeken geschreven, onder andere ‘Haperende hersenen’ en ‘Het vrouwenbrein’ (2020). In 2022 bracht ze het kookboek ‘Voed je brein’ uit, een uitgave van de Hersenstichting, en recent kwam haar boek ‘De bacterie en het brein’ uit.

Foto van Iris Sommer, plenaire spreker tijdens het medTzorg congres Uit de war

Afbeelding van lichtblauwe plusjes ter scheiding van paginablokken op de webpagina

/// Laat me gaan. Euthanasie bij psychische aandoeningen

Wat doe je als een lichamelijk gezonde patiënt zegt dood te willen? Waar euthanasie bij een fysieke aandoening de laatste jaren steeds meer uit de taboesfeer is geraakt, is euthanasie bij een psychische aandoening nog minder goed bespreekbaar. In deze workshop vertelt Menno je meer over euthanasieverzoek en het verschil met suïcidaliteit.

Menno Oosterhoff was tot maart dit jaar psychiater. Hij heeft een boek geschreven over de dwangstoornis, een aandoening die hij ook zelf heeft, waarin hij de problematiek uitvoerig beschrijft vanuit de klinische praktijk als psychiater, maar ook vanuit het perspectief als patiënt. Ook schreef hij een boek over euthanasie bij mensen met een psychische aandoening. Daarnaast schrijft hij over stigma en het taboe rondom psychische aandoeningen, over medicatie, politieke onderwerpen zoals marktwerking, bureaucratie, de ROM en de Jeugdwet. Dit doet hij onder andere voor Medisch Contact en Arts en Auto.

Foto van Menno Oosterhoff, spreker tijdens het medTzorg congres Uit de War

Afbeelding van groene plusjes ter scheiding van paginablokken op de webpagina

/// Niet overtuigen, wel verbinden: LEAP bij moeilijke gesprekken

Durf jij jouw mening even in de koelkast te zetten? Kun je het volhouden om écht te luisteren – ook als iemand overduidelijk de realiteit kwijt is? Wat doe je als een patiënt in wanen verkeert, maar geen enkel inzicht heeft in diens situatie? Blijf je uitleggen? Overtuigen? Of durf je iets anders te proberen?

Deze workshop gaat over contact maken waar communicatie lijkt vast te lopen. Over omgaan met mensen met complexe behoeften, ongrijpbare overtuigingen en soms ronduit onredelijk gedrag. Je leert geen trucje, maar een praktische methode: LEAP (Listen, Empathize, Agree, Partner). Deze methode leert je hoe je eerst verbinding maakt en dan pas richting geeft. Hoe je empathie toont zonder je professionele grenzen te verliezen. En hoe je kunt samenwerken met iemand die jouw werkelijkheid niet deelt. Deze workshop is voor professionals die willen stoppen met trekken aan dichte deuren, en liever leren hoe ze die openen.

Harry Gras is een ervaren sociaal-psychiatrisch verpleegkundige en trainer, met een lange staat van dienst in de publieke geestelijke gezondheidszorg. Hij heeft zich gespecialiseerd in outreachend werken met mensen in kwetsbare posities, onder andere binnen de bemoeizorg en het Flexible ACT-model. Naast zijn werk als zorgprofessional is Harry actief als spreker en trainer, met een focus op thema’s als presentie, herstel, samenwerking en communicatie in complexe zorgsituaties. Zijn benadering is betrokken, onderzoekend en nooit bang om een ongemakkelijke vraag te stellen.

Foto van spreker Harry Gras tijdens medTzorg congres Uit de war

Afbeelding van groene plusjes ter scheiding van paginablokken op de webpagina

/// Waarom slaap juist bij psychiatrische patiënten zo belangrijk is

Ontregelde slaap bij een psychiatrische stoornis – dat hoort er nou eenmaal bij, toch? Of… toch niet? In deze lezing ontdek je hoe juist psychiatrische patiënten enorm kunnen profiteren van betere slaap. We duiken in de functies van slaap, waarom die bij kwetsbare doelgroepen extra belangrijk zijn (denk aan ouderen, verslaafden, gedetineerden en mensen met een verstandelijke beperking) én wat jij als huisarts praktisch kunt doen. Van slaapomgeving tot leefstijl – met de vijf CGTI-pijlers als stevige basis.

Ik ben Barbara, psycholoog en somnoloog, werkzaam als behandelaar in de basis GGZ. In 2011 richtte ik Slaapmakend op, een psychologenpraktijk volledig gespecialiseerd in slaapproblemen. Inmiddels hebben duizenden mensen beter leren slapen. Om onze impact groter te maken, geven we cognitieve gedragstherapie voor insomnia (CGTi) scholingen aan zorgprofessionals, zodat kennis over slaap ook terechtkomt op plekken waar het hard nodig is. Bijvoorbeeld bij kwetsbare doelgroepen zoals ouderen, gedetineerden, verslaafden en mensen met een verstandelijke beperking – Mijn missie: slaap serieus nemen in de zorg, omdat beter slapen vaak de sleutel is tot psychisch herstel.

Foto van spreker Barbara Mulder tijdens medTzorg congres Uit de war

Afbeelding van groene plusjes ter scheiding van paginablokken op de webpagina

/// Psychose of delier? Wat te doen bij acute verwardheid

Gestoorde realiteitstoetsing, achterdocht, hallucinaties… Waar denk je aan bij de acuut verwarde patiënt? In deze workshop verdiepen we ons in de achtergrond van verschillende ziektebeelden en overwegingen in het maken van een beleid. Ook wordt meer uitleg gegeven over de werkwijze van de crisisdienst bij een dergelijke patiënt met acute verwardheid.

Jorien van Dooren is werkzaam als psychiater bij de Crisisdienst van Reinier van Arkel (regio ’s-Hertogenbosch). Daarvoor werkte ze als psychiater bij de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam.
Vanuit haar ervaring in de acute psychiatrie hoopt ze tijdens deze workshop kennis en enthousiasme over deze tak van sport over te brengen.

Foto van spreker Jorien van Dooren tijdens medTzorg congres Uit de war

Afbeelding van groene plusjes ter scheiding van paginablokken op de webpagina

/// Een duik in het onbekende: de wereld van de psychose

Durf jij een duik te nemen in het onbekende? Je hoort het woord psychose misschien vaak, maar kun je je er ook echt iets bij voorstellen? Tijdens deze workshop neemt Daley Post je mee in de wereld van de psychose. Wat is het precies, hoe kan het mogelijk ontstaan, hoe werkt het brein tijdens een psychose en hoe komen de “onbegrijpelijke keuzes” tot stand? Hoe voelt een psychose voor de patiënt? En hoe kunnen we die als professionals beter begrijpen?

Daley Post was na zijn studie Media druk bezig om zijn productiemaatschappij van de grond te krijgen, totdat hij erachter kwam dat het leven een ander pad voor hem in petto had. Hij kwam in een psychose terecht, die werd opgevolgd door een 2e, 3e en 4e episode. Dit heeft een hoop verwoesting en ellende achtergelaten, maar ook een fascinatie voor het onbekende en om psychoses beter te begrijpen. Daley zet zijn opgedane kennis en ervaring nu in als ervaringsdeskundige en trainer om meer bewustwording en begrip te creëren voor psychoses en onbegrepen gedrag. Hierbij richt hij zich op de persoon zelf, de omgeving en professionals.

Foto van spreker Daley Post tijdens medTzorg congres Uit de war

Afbeelding van donkerblauwe plusjes ter scheiding van paginablokken op de webpagina

Afbeelding met tekst mbt foto en film dat gemaakt zal worden tijdens het congres

Afbeelding van donkerblauwe plusjes ter scheiding van paginablokken op de webpagina