Op vrijdag 15 november 2024 vindt opnieuw het medTzorg congres plaats. Een dag vol prikkelende lezingen en workshops en met ruimte voor ontmoeting en uitwisseling om jou een (nog) betere medTzorg-arts te maken!

Achter de casus

begrijpen en begrepen worden

Dit jaar staat het congres in het teken van “Achter de Casus: begrijpen en begrepen worden”, waarbij we onze bijzondere patiëntenpopulatie centraal stellen. Gedurende inspirerende plenaire sessies en workshops onderzoeken we onze eigen vooroordelen en subjectiviteit, en kijken we verder dan de casus van een patiënt door ons te verdiepen in de mens en leefwereld daarachter. Zo hopen we meer begrip voor onze patiëntenpopulatie te creëren, zodat jij als huisarts beter afgestemde zorg kunt verlenen. De dag start met een plenaire sessie waarin filosoof en bestsellerauteur Lammert Kamphuis onze ‘perspectivistische lenigheid’ traint. Vervolgens passen we deze opgedane kennis direct toe door in gesprek te gaan met personen uit de medTzorg patiëntenpopulatie (of vertegenwoordigers daarvan) die te maken hebben met bepaalde vooroordelen. Je kunt bij inschrijving zelf kiezen welke drie van de zeven workshops jij wilt bezoeken. Lees hier meer over de verschillende workshops.

Het congres is gericht op artsen, zowel werkend voor medTzorg als externen, en levert 5 accreditatiepunten op (ABC1). Voor medTzorg-artsen is het congres gratis, omdat we jouw ontwikkeling en ontmoeting met collega’s belangrijk vinden. Vraag hiervoor bij je regiomanager een promotiecode op die je bij het afrekenen kunt invoeren. Als externe arts betaal je een bedrag van €149,50 voor de gehele dag.

Kom je ook? Schrijf je dan hier meteen in!

Programma

08.45 – 09.30u Inloop
09.30 – 09.45u Opening dagvoorzitter
09.45 – 10.30u Plenaire sessie
10.30 – 11.00u Koffiepauze
11.00 – 12.00u Workshop 1 (keuze uit 7 workshops)
12.00 – 13.00u Lunch
13.00 – 14.00u Workshop 2 (keuze uit 7 workshops)
14:00 – 14:30u Koffiepauze
14.30 – 15.30u Workshop 3 (keuze uit 7 workshops)
15:30 – 16:30u Plenaire sessie
16:30 – 16.45u Sluiting dagvoorzitter
16:45 – … Borrel + diner
Dagvoorzitter – Karim Amghar
Karim Amghar is een Nederlandse schrijver, programma-/documentairemaker, televisiepresentator, onderwijsprofessional en docent op het mbo en hbo. Hij presenteerde verschillende documentaires over o.a. vrijheid, kansenongelijkheid en diversiteit in het onderwijs en ook schreef hij artikelen over deze thema’s. Als dagvoorzitter brengt Karim een unieke dynamiek naar een congres door zijn vermogen om discussies te leiden, interactie te stimuleren en een inspirerende omgeving te creëren.

 

“Je bent leniger als je denkt” – Lammert Kamphuis
Probeer jij jouw patiënt écht te begrijpen, of merk je dat je vooral vanuit jouw eigen perspectief naar een casus kijkt? Filosoof en bestsellerauteur Lammert Kamphuis neemt ons mee in de wereld van de filosofie: een training …

 

Workshops – In gesprek met…
“De Verslaafde” – Danny R.
Een openhartig verhaal over een verleden van verslaving, detentie en dakloosheid.
Danny is in 1973 geboren in een echt horeca-gezin. Zijn vader en moeder hadden een café in een dorp waar veel werd verzwegen. Op zijn 9e be…

 

“De Lachgaskoning” – Deniz Üresin
Een ex-dealer en -gebruiker in gesprek met een spoedarts over de gevaren van lachgas
Jarenlang fietste Deniz Üresin met zijn bakfiets vol kleurige ballonnen door Amsterdam als lachgaskoerier. Hij zocht de mazen in de wet en …

 

“De (onzichtbare) dakloze” – Bernard Kregting
“Een wandeling waarin je dakloosheid ervaart, eigen vooroordelen tackelt, en inzicht krijgt in hoe je jouw patiënt die dakloos dreigt te raken herkent en helpt.”
Na een scheiding raakt Bernard Kregting dakloos, wachtend op een sociale huurwoning. Zoals vele dak…

 

“De (ex)-TBS’er” – Jorge Chito
Een open gesprek met een ex-TBS’er en inmiddels ervaringsdeskundige hulpverlener over zorg verlenen in de gevangenis en TBS-kliniek.
Jorge Chito werd in 1984 geboren in een sloppenwijk in Colombia, waar een politieagent hem op straat vond. Na een verblijf in een kinderteh…

 

“De (licht) verstandelijk beperkte” – Annemieke Kanninga
Een Arts VG over een LVB’er met het verstand van een 8-jarige, de emotieregulatie van een dreumes, het libido van een twintiger en schulden bij de coffeeshop op de hoek.
Bij mensen met een verstandelijke beperking (VB) gaan dingen vaak nét even anders, áls je de VB al …
“De oudere” –
Informatie over deze workshop volgt binnenkort.
“Jouw eigen vooroordelen” – Philip van der Kolk
Een interactieve sessie waarin je jouw eigen vooroordelen leert herkennen, begrijpen en uitstellen.
Wat weet jij van jouw eigen biases en vooroordelen? En hoe open en nieuwsgierig ben jij eigenlijk naar een ander? In deze sessie neemt Phili…