Ons verhaal

“Ik voel me niet zo lekker”

“Ik, dokter Frank, zal je helpen!”

Lijnst met knutsel en tekst waarop staat Frank Diepersloot staat afgebeeld en zijn hulp aanbiedt aan iemand die zich niet lekker voelt.

Als “dokter van de straat” was medTzorg oprichter Frank Diepersloot zo’n 25 jaar geleden nauw betrokken bij het project in Utrecht, waarbij de “junkentunnel” van Hoog Catharijne werd gesloten en er oplossingen werden geboden voor de gemiddeld 450 bewoners van deze drugstunnel. Deze bewoners van de junkentunnel, voornamelijk dakloze drugs- en/of alcoholverslaafden, waren een groot probleem in de stad. Dit unieke project was een grootschalige samenwerking tussen gemeente en GGD, maar ook Hoog Catharijne werkte hieraan mee. Meerdere projecten liepen tegelijkertijd, zo werkten de steden Utrecht, Rotterdam en Amsterdam samen in het “heroïneproject”.

Dokter van de straat

Frank was in deze tijd werkzaam bij de GGD, daarnaast zette hij zijn zorg belangeloos in voor de kwetsbare groepen daklozen en verslaafden. In deze hoedanigheid kreeg hij de titel “Dokter van de straat”. Met zijn bekommering, betrokkenheid en de behoefte om hier wat aan te doen, startte hij in 1996 vanuit een garagebox zijn bedrijf Forensisch Medische Maatschap Utrecht (FMMU) om deze groep te kunnen helpen. In Utrecht bemoeide hij zich daarvoor al met veel projecten zoals de opvanghuizen voor HIV positieve druggebruikers, de spuitomruilbus, de gebruiksruimtes, inloopcentra, dagopvang voor zwervers en het Heroïneproject.

Van FMMU naar medTzorg Groep

Met de start van FMMU breidde het bedrijf uit met arrestantenzorg en verzorgde het spreekuren en ANW-diensten bij DJI, vanuit Utrecht werd de dekking landelijk en later werd ook de zorg in Wlz-instellingen (toen nog AWBZ) toegevoegd. In een aparte organisatie medTzorg heeft hij van de zorg voor al deze mensen zijn levenswerk gemaakt. FMMU en medTzorg zijn in 2021 verdergegaan onder de naam medTzorg.

medTzorg tijdlijn in een infografic weergegeven van 1997 tot nu

Verhalen van onze artsen

In deze derde editie van ons boekje ‘Meegemaakt’ staan persoonlijke verhalen van huisartsen die zorg verlenen aan bijzondere doelgroepen.
Twaalf ‘praktijkperikelen’ van medTzorg-huisartsen en regiomanagers die een kijkje achter de schermen geven in verschillende soorten instellingen en de soms bijzondere ervaringen die zij daar beleven.

Je kunt de afzonderlijke verhalen, ook de verhalen die in de eerste en tweede editie gepubliceerd zijn, lezen op onze pagina Meegemaakt.

Lees en download het gehele boekje hier of bestel het boekje via communicatie@medtzorg.nl.

 

Afbeelding van de voorkant omslag van het boekje Meegemaakt met persoonlijke verhalen van huisartsen van medTzorg

Frank Diepersloot aan het woordFrank Diepersloot

“November 1996 ben ik gestart vanuit een garagebox  als “dokter van de straat”.
FMMU werd geboren en het eerste contract met arrestantenzorg voor de politiebureaus in Utrecht was een feit. Vanuit arrestantenzorg breidden we uit naar DJI met spreekuren en ANW-diensten. De roosters verstuurden we toen nog per post. Sinds dit moment is er ontzettend veel gebeurd.

We werken inmiddels landelijk en zijn niet meer weg te denken bij DJI. Utrecht – de stad waar het allemaal begon – had achteraf niet in de bedrijfsnaam opgenomen hoeven worden. Hier hadden we nog geen weet van toen we startten vanuit de passie om medische zorg aan een bijzondere doelgroep te verlenen.

Deze passie is er nog steeds, maar het is niet bij arrestantenzorg en DJI gebleven. In 2010 kwam de Wlz erbij met weer een totaal andere zorgvraag. Met verslavingsklinieken, GGZ-instellingen, verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk gehandicapten werd onze zorg nog breder ingezet en sinds 2021 doen we dit allemaal onder de naam medTzorg.

Dit werk moet je liggen, het is niet zomaar iets voor een doorsnee dokter. Waar we voor staan is goede zorg en het doel is altijd dat deze beter wordt dan dat het was. Dit doen we samen met de instellingen die een zorgvraag hebben en met onze dokters.

Mijn missie zal altijd blijven dat huisartsgeneeskundige zorg toegankelijk moet zijn voor iedereen. Met de start van onze eigen MGZ-praktijken hebben we al een mooi begin gemaakt, maar we hebben veel meer plannen. Het is nog niet klaar.

We hebben artsen nodig die zich, net als ik, in willen zetten voor mensen met een specifieke zorgbehoefte. Wij organiseren de scholingen en het regelwerk, zodat huisartsen zorgen voor de patiënten. We doen het samen!”

Wij willen graag samenwerken!

Neem contact met ons op
Mensen aan tafel tijdens het advies geven aan zorgorganisaties bij de implementatie en evaluatie, zodat de zorg continu verbetert en optimaal aansluit op de behoeften van de kwetsbare patiënt. tiental collega huisartsen tijdens een masterclass zijn soort van stoelendans aan het doen
Huisarts loopt samen met fysiotherapeut door gang van instelling