Skip to main content

Met de hartenkreet “Artsen slaan alarm” is er door artsen een campagne tegen het vapen gestart. Met onder andere video’s en een TikTok account worden jongeren en hun ouders door bekende en minder bekende artsen op vapen aangesproken. Bijvoorbeeld Diederik Gommers (intensive care arts), Noor Rikkers (kinderlongarts) en Shakib Sana (huisarts) spreken jongeren toe over vapen. Ook verschenen zij op de televisie bij BEAU, SBS6 en RTL Nieuws en op de radio en in kranten werd er aandacht aan besteed.

De gehele hartenkreet van alle artsen is te vinden op artsenslaanalarm.nl.

KNMG

Het KNMG steunt de actie over de gevaren van vapen en plaatste dit nieuwsbericht:
KNMG steunt actie van Artsen Slaan Alarm over de gevaren van vapen | KNMG

Samengevat:

Maar liefst één op de vijf jongeren heeft in het afgelopen jaar weleens een vape gebruikt, ook basisschoolkinderen. Veel ouders zijn zich niet bewust van de schadelijke gevolgen van e-sigaretten. Het is alarmerend dat de tabaksindustrie doelbewust jongeren verslaafd maakt aan deze producten. De kennis over de ernstige gevolgen zijn niet breed genoeg bekend. Het is hoog tijd dat hier verandering in komt.

KNMG-voorzitter René Héman: “De gezondheid van kinderen wordt bedreigd. Het is onze missie om deze jonge levens te beschermen. Laten we onze kennis en invloed als artsen inzetten om een generatie te beschermen tegen de gewetenloze praktijken van de tabaksindustrie en de ernstige gezondheidsrisico’s van hun vapes.”

Om dit probleem onder de aandacht te brengen deelt het collectief Artsen Slaan Alarm vier schokkende feiten over vapen via de media: op tv, op de radio, op social media, in de krant en op straat.

Vier feiten over vapen

  • Uit veel vapes komt meer giftige en verslavende nicotine dan uit een heel pakje sigaretten.
  • Nicotine verstoort de ontwikkeling van hersenen en dat is onherstelbaar.
  • Nicotine vergroot de kans op verschillende psychische problemen.
  • Vapende jongeren gaan drie keer zo snel sigaretten roken.

Lees ook: Rookvrije samenleving | KNMG

Jellinek

Highlights Vapen en de e-sigaret: wat is het en is het slecht voor je? – Jellinek

Wat is een e-sigaret?

Een e-sigaret, of vape, is een klein apparaatje wat een vloeistof verhit tot damp. Het wordt soms gebruikt als alternatief voor het roken van tabak of als hulpmiddel om te stoppen met roken. Bij vapen, of dampen, wordt geen tabak verbrand, maar iemand kan via de damp toch nicotine binnenkrijgen.

Het gebruik van een e-sigaret of vape is hierdoor in vergelijking met roken waarschijnlijk minder schadelijk voor de longen en het lichaam. Toch zijn er ook bij het gebruik van een e-sigaret gezondheidsrisico’s, zoals irritatie in de keel en longen en mogelijke schade aan het hart- en vaatstelsel. Over schade op lange termijn is nog veel onbekend.

Iemand kan door te vapen nog steeds verslaafd raken, of blijven, aan nicotine. Met name jongeren zouden door vapen eerder sigaretten gaan roken.

Verschillende soorten vapes

De e-sigaret, of vape, bestaat in verschillende vormen. Ook de namen kunnen anders zijn. De werking is vaak wel hetzelfde.

  • Shisha pen(e-hookah, flavor vape): een penvormige e-sigaret, vaak met fruitsmaken (waterpijp). Bevat geen tabak en meestal ook geen nicotine.
  • E-sigaret of vape(e-cigarette of e-smoker): vaak is dit een langwerpig, penvormig apparaatje, maar het kan ook een klein rechthoekig kastje (box mod) zijn. Er kan een lampje aangaan als je de vape gebruikt. Soms hebben vapes een hervulbaar reservoir en oplaadbare batterij, maar het kunnen ook wegwerpproducten zijn. De vloeistof die in de vape zit bevat meestal nicotine.

Maar daarnaast ook:

  • Verhitte tabak. Vaak wordt dit Heat-not-burntechniek genoemd. Dit is een klein apparaatje wat lijkt op een e-sigaret. Het verhit tabak zonder deze te verbranden. Deze apparaatjes (een bekend voorbeeld is de IQOS) bevatten altijd nicotine. Het verschil met een e-sigaret is dat er wel echte tabak in zit en dus geen vloeistof.
  • Een andere variant die soms wordt verward met een vape, is de vaporizer (verdamper of kruidenvaporizer). Een vaporizer wordt gebruikt met cannabis (wiet en hasj) of andere kruiden. Hierdoor gelden de risico’s die bij e-liquids of e-sigaretten horen niet. Volgens veel mensen is een vaporizer een minder schadelijke optie voor het roken van joints.

Lees meer over de effecten, risico’s, verslaving en wat er precies in e-liquid zit op Vapen en de e-sigaret: wat is het en is het slecht voor je? – Jellinek

medTzorg richtlijn Verslaving

medTzorg-artsen hebben vaker dan gemiddeld te maken met patiënten en middelengebruik. Daarom heeft medTzorg de richtlijn Verslaving opgesteld.
In het verleden heeft de focus ten aanzien van verslavingszorg vooral aan de kant van gedetineerden gelegen, maar ook in zorginstellingen voor bijvoorbeeld ouderen en mensen met een verstandelijke beperking kan er sprake zijn van problematisch middelengebruik.
De richtlijn is per hoofdstuk voorzien van een praktische samenvattingskaart, waarin de essentiële informatie voor dagelijks gebruik staat. De zorgverlener die achtergronden, verdieping en verantwoording zoekt leest de richtlijntekst. De samenvattingskaart is er als men tijdens spreekuur, dienst of spoedgeval snel concrete informatie nodig heeft.

Richtlijn Verslaving

Bekijk alle medTzorg richtlijnen: Richtlijnen – medTzorg

medTzorg scholing Verlaving

Regelmatig geven wij scholingen over Verslaving en middelengebruik. Bekijk de site goed wanneer er weer een scholing “GHB” of “Toxidromen” in de agenda staat gepland en schrijf je daar ook in. Al onze scholingen zijn gericht op de specialistische zorg die medTzorg-artsen leveren en geven meestal twee accreditatiepunten.
Bekijk hier alle scholingen.

Ga via ons online leerplatform direct naar de e-learning GHB. Ook deze is geaccrediteerd.

In onze tweejarige Masterclass, die 32 accreditatiepunten geeft, wordt één module geweid aan Verslaving. Lees meer over de Masterclass: Masterclass huisartsgeneeskundige zorg – medTzorg

Meer informatie en bronvermelding:

Vapen: wat is het en waarom is het slecht voor je? (hartstichting.nl)
Regels voor de e-sigaret | Roken | Rijksoverheid.nl
Artsen Slaan Alarm (@artsenslaanalarm) | TikTok
Rookvrije samenleving | KNMG
Wat is een e-sigaret? | RIVM
Vapen en de e-sigaret: wat is het en is het slecht voor je? – Jellinek

 

Print Friendly, PDF & Email