Skip to main content

Straatarts

Michelle van Tongerloo (39) is huisarts in Rotterdam-Zuid. Daarnaast werkt ze als “straatarts” in de Pauluskerk, een diaconaal centrum in de binnenstad. Ze biedt daar zorg aan dak- en thuislozen, verslaafden en mensen zonder geldige verblijfspapieren. Ook is ze columnist van De Correspondent en blogt ze voor Medisch Contact. Zij vertelt wat zij als huisarts ervaart, ziet en meemaakt met haar doel kwetsbare patiënten te helpen.

Michelle van Tongerloo groeide op tussen armoede en rijkdom. Ze maakte van dichtbij mee hoe ongelijkheid eruit ziet. Als jong meisje voelde ze al de behoefte om tegen die wereld aan te schoppen. In haar werk als huis- en straatarts in Rotterdam is ze daar nu elke dag mee bezig. “De kwetsbaarste mens is de dupe van het systeem.”

Bekendheid

Vandaag schrijft RTL nieuws weer een mooi artikel over onder andere haarzelf, haar doelen, haar beweegredenen. Al eerder waren er interviews met Michelle in Trouw en in het AD.

Vooral het televisie interview met haar in Buitenhof gaf haar veel bekendheid. Met haar columns en berichten op social media leidde haar waarnemingen zelfs tot Raadsvragen en Kamervragen.

Stichting

Haar verhalen hebben geleid tot de wens van veel mensen om haar te helpen helpen. Zij ontving veel financiële giften, met dientengevolge dat zij een stichting oprichtte: Over ons – Lekkergeven.

De stichting heeft als doel het toegankelijker maken van het bieden van (kleinschalige) hulp die direct impact heeft, het opschalen van kwantiteit en het organisatorisch verankeren van de hulpverlening en het netwerk. De Stichting vervult een intermediair-functie. De stichting koppelt mensen die in problematische (gezondheids/gezins)situaties verkeren (en met een gebrek aan geld), aan mensen die een financiële bijdrage willen doen om hen te helpen.

Lees en bekijk meer

VIDEO: Interview Buitenhof: Wat er mis is met het zorgstelsel | Michelle van Tongerloo | Buitenhof – YouTube

Interview RTL nieuws: Deze Rotterdamse straatarts vecht tegen het systeem: ‘Geld belangrijker dan mensen’ | RTL Nieuws

Columnist in de Correspondent. Lees al haar columns: Michelle van Tongerloo – De Correspondent

Blogs van Michelle in Medisch Contact: Michelle van Tongerloo | medischcontact

Interview in Medisch Contact: ‘Ik kan gewoon heel slecht tegen ongelijkheid’ | medischcontact

Instagram: M i c h e l l e A i m e e (@michellevantongerloo) | Instagram

LinkedIn: (1) Michelle van Tongerloo | LinkedIn

Twitter: Michelle van Tongerloo (@MichellevanTon2) / Twitter

 Michelle van Tongerloo

Print Friendly, PDF & Email