Skip to main content

Vorige week vonden er twee scholingen zedenonderzoek bij ons op kantoor plaats voor onze artsen die actief zijn in de arrestantenzorg in de regio Utrecht.

Het medTzorg Expertisecentrum organiseerde, in samenwerking met Politie Forensische Opsporing, een nascholing over het zedenonderzoek. De politie gaf met collega’s van de recherche en verpleegkundigen van het CSG dit zeden-onderwijs.
Agenten van de zedenpolitie waren ook aanwezig om bijgeschoold te worden. Door het uitwisselen van ervaringen en de vele vragen was het een zeer nuttige avond om ieders kennis up-to-date te brengen op te frissen.

Inhoud van de scholing zedenonderzoek

Deze scholing komt maar weinig voor. Zowel theorie als praktijk van het zedenonderzoek van de slachtoffers en/of verdachten die betrokken zijn bij een mogelijk zedendelict en die je als arts bemonstert, werden uitvoerig behandeld.

Meer punten die werden besproken:

 • Hoe zien de afname-materialen eruit? Welke materialen zitten er in een zeden-afnameset?
 • Hoe gebruik je die en hoe hanteer je ze zorgvuldig zodat de forensische opsporing goed kan plaatsvinden?
 • Hoe ga je er zorgvuldig mee om in het opsporingsproces?
 • Wat zijn de rechten en plichten van een slachtoffer?

Scholing zedenonderwijs

Evaluatie

Eerdaags vindt de evaluatie van de scholing met de politie plaats. Wij zullen de uitkomsten dan ook hier laten weten.
Enkele quotes die we op voorhand ontvingen:

 • De diverse disciplines een keer bij elkaar werkt stimulerend.
 • Goed om informatie van alle afdelingen te krijgen en te horen waar iedereen tegen aanloopt. Zo begrijp je bepaalde keuzes ook beter.
 • Duidelijk, straight tot the point, niet te langdradig.
 • Iedereen die FMO* doet bij medTzorg móét deze scholing hebben, liefst van te voren! Erg belangrijk voor soepele samenwerking en goede patiëntenzorg. (En artsenzorg qua je relaxt voelen bij wat er moet gebeuren omdat je kennis hebt).
 • Dat alle disciplines van het CSG aan bod kwamen en wat hun rol is. Tevens vond ik het leerzaam om praktijk uit te leren aan artsen die weinig tot geen FMO uitvoeren

Antwoord op de vraag ‘Heeft u nog suggesties om deze scholing te verbeteren?’

 • Meer tijd voor discussies. Je hebt alle disciplines bij elkaar, ieder met een eigen mening. Wat van elkaar opsteken en meningen uiten lijkt mij ook een mooi moment hiervoor.

Bekijk alle scholingen bij medTzorg. De verschillende onderwerpen komen met regelmaat terug. Waarschijnlijk zal in 2024 de scholing zedenonderzoek weer op het programma staan.
Heb je een verzoek? Mail dan naar expertisecentrum@medtzorg.nl.

*FMO=forensisch medisch onderzoek.

Centrum Seksueel Geweld

Het CSG biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt – online of offline. Zij zijn te vinden op: Hulp aan slachtoffers van seksueel geweld – Centrum Seksueel Geweld

Ook informeren en adviseert het CSG zorgprofessionals die in hun werk met slachtoffers van aanranding en verkrachting te maken hebben. Ga hiervoor direct naar: Professionals – Centrum Seksueel Geweld.
Naast telefonisch contact opnemen is er mogelijkheid om meteen met een professional te chatten als je vragen hebt. Beide is gratis en anoniem.

Naasten (bijvoorbeeld ouders, leerkrachten en vrienden) van het slachtoffer worden zeker niet vergeten. Er is advies- en contactmogelijkheid  die bij deze ervaringen (kunnen) ondersteunen.

Het Centrum Seksueel Geweld is een plek waar slachtoffers van een nare seksuele ervaring alle hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben: forensische, medische en psychische hulp.
Bij het CSG werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting specialistische zorg te geven.
Verder:

 • Het enige gespecialiseerde centrum in Nederland voor acuut seksueel geweld.
 • Een samenwerkingsverband tussen ziekenhuizen, GGD, GGZ, politie en Slachtofferhulp Nederland.
 • Operationeel in 16 regio’s, verspreid over heel Nederland.
 • Wordt gefinancierd door de overheid en gemeentes.
 • Baseert haar werkwijze op wetenschappelijk onderzoek.
 • Werkt aan de hand van specifieke kwaliteitscriteria voor slachtoffers van acuut geweld.

Download hier de algemene folder.

 

Print Friendly, PDF & Email