medTzorg
Casus – Vreemdeling in hongerstaking

  • 29 / 01 / 2024
  • Casussen
Hongerstaker

In het JCvSZ wordt een patiënt aangemeld die sinds vier dagen voedsel en vocht weigert. Het betreft een vreemdeling uit een detentiecentrum die in protest is vanwege uitzetting naar zijn land van herkomst. Bij binnenkomst in het JCvSZ geeft hij aan liever dood te gaan dan terug te keren naar zijn geboorteland. Hij besluit wel te gaan drinken, maar zijn hongerstaking voort te zetten.

Hoe gaat het verder?

1. Wilsbekwaamheid

  • De wilsbekwaamheid wordt dagelijks getoetst door verschillende betrokken basisartsen en huisartsen. De hongerstaker overziet de consequenties van zijn staking. De psychiater wordt geconsulteerd en komt tot dezelfde conclusie.

2. Casemanager

  • De casemanager neemt contact op met de regievoerder om meer duidelijkheid te krijgen over de uitzettingsprocedure.

3. Vertrouwensarts en wilsverklaring

  • Een onafhankelijke vertrouwensarts stelt met de hongerstaker een wilsverklaring op waarin patiënt beschrijft dat hij geen medische hulp accepteert, ook niet als hij buiten bewustzijn raakt door zijn hongerstaking.

4. Dwangvoeding

  • Inmiddels is de patiënt meer dan vier weken in hongerstaking. Hij is zwak en ligt alleen nog maar op bed. Een gesprek is soms lastig vanwege zijn wisselende bewustzijn. Bij het zorgpersoneel worden de zorgen om de gezondheid van de hongerstaker steeds groter. Dwangvoeding komt ter sprake.

Mag je dwangvoeding starten bij deze hongerstaker?

Het antwoord is NEE.
Dwangvoeding bij een wilsbekwame hongerstaker in detentie is ontoelaatbaar. Dwangvoeding is alleen geoorloofd als de hongerstaker hiermee instemt.

Scholing “Bewust afzien van voedsel & vocht: De nieuwe richtlijn”

Wil je meer weten over dit onderwerp? medTzorg biedt een geaccrediteerde scholing over bewust afzien van voedsel en vocht.

Wat is de fysiologie van vasten en wat gebeurt er als patiënten weer gaan eten na een periode van vasten (refeeding)?
Hoe ga je om met een voedselweigeraar in de PI en welke controles moet je doen?
Hoe open je het gesprek rondom vasten tijdens de Ramadan en de risico’s voor de gezondheid die hier mee kunnen spelen?

De nieuwe richtlijn geeft onder andere antwoord op deze vragen. Op donderdag 20 juni 2024 wordt deze nieuwe richtlijn gepresenteerd via een nascholing. Tijdens de nascholing zal de richtlijn worden besproken en zal er dieper worden ingegaan op vragen die er zijn rondom voedsel- en vochtweigering bestaan.

Schrijf je in via deze link.

Meer lezen?

Op onze nieuwspagina vind je meer interessante blogs en casussen. Ben je geïnteresseerd in verhalen uit het werkveld van medTzorg-artsen? Laat hier je gegevens achter, dan sturen wij een boekje Meegemaakt naar je toe.

Meer informatie:
KNMG standpunt dwangvoeding hongerstakende gedetineerden
– De KNMG heeft haar standpunt gebaseerd op de Verklaring van Malta
E-learning hongerstaking (Johannes Wier Stichting)